Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Prímerie v Sýrii je ohrozené, tvrdia de Mistura aj Obama

Americký prezident Barack Obama Foto: TASR/AP

De Mistura vyhlásil, že hodlá zvolať regionálny summit so zámerom predísť zlyhaniu mierových rokovaní.

Ženeva 23. apríla (TASR) - Krehké prímerie v Sýrii sa rúca, uviedli to prezident USA Barack Obama a špeciálny vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura, ktorých v noci nadnes citovala stanica BBC.

De Mistura vyhlásil, že hodlá zvolať regionálny summit so zámerom predísť zlyhaniu mierových rokovaní. Diplomat zároveň odhadol celkový počet obetí tohto občianskeho konfliktu na 400.000.

Nálety na povstalcami kontrolované okolie mesta Aleppo podľa neho poukázali na "veľmi znepokojujúce tendencie v teréne". Vyhlásil, že je treba pristúpiť k neodkladným opatreniam, ktoré by tieto násilnosti zastavili.

Počas ostatnej vlny nepokojov bolo hlásených 18 obetí na životoch, ku ktorým malo dôjsť pri bombardovaní mesta Aleppo vládnymi silami. Pri metropole Damask sa taktiež údajne zrútilo sýrske vojenské lietadlo.

Obama počas svojej návštevy Británie uviedol, že je "hlboko znepokojený" udržateľnosťou prímeria v Sýrii. Dodal, že sa pokúsi tamojší stav prímeria uchovať.

Ženevské rozhovory so zástupcami sýrskej vlády a opozície budú pokračovať do budúceho týždňa. Podľa de Misturu sa o zachovanie prímeria môže pričiniť ministerské stretnutie Medzinárodnej sýrskej podpornej skupiny (ISSG) vrátane arabských krajín, Európskej únie, Iránu, Ruska, Turecka a USA.