Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Prímerie v Sýrii je závislé od pokroku rokovaní, tvrdí vyslanec OSN

Na snímke Staffan de Mistura. Foto: TASR/AP

Podľa neho sa prímerie v Sýrii zväčša rešpektuje a sprevádza ho nárast dodávok humanitárnej pomoci, ale ani jedno z toho nie je udržateľné.

Ženeva/Bejrút 21. marca (TASR) - Súčasné prímerie v Sýrii je závislé od pokroku mierových rokovaní v Ženeve, povedal dnes osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura. Vyjadril sa tak v čase, keď nepriame mierové rokovania v Ženeve vstúpili do druhého týždňa. De Mistura dodal, že účastníci "sa ponáhľajú", pretože chcú terajšiu fázu rokovaní uzavrieť tento týždeň, na čo budú mať delegácie prestávku až do apríla, informovala tlačová agentúra AP.

Podľa de Misturu sa prímerie v Sýrii zväčša rešpektuje a sprevádza ho nárast dodávok humanitárnej pomoci, "ale ani jedno z toho nie je udržateľné, ak nedosiahneme pokrok v oblasti politickej zmeny", citovala ho tlačová agentúra DPA.

De Mistura zdôraznil, že politická zmena v Sýrii je "matkou všetkých záležitostí" v nepriamych rokovaniach medzi sýrskou vládou a opozíciou. Pre stúpencov prezidenta Bašára Asada je však priskoro na to, aby o tejto možnosti hovorili.

Hlavný vyjednávač sýrskej vlády Bašár Džaafarí De Misturovi podľa jeho slov po dnešnom stretnutí so sýrskou vládnou delegáciou povedal, že "v tejto chvíli je predčasné" hovoriť o politickej zmene v krajine. Džaafarí na tlačovej konferencii v odpovedi na otázku povedal, že Asad "nemá nič spoločného" s mierovými rokovaniami v Sýrii a predmet politickej zmeny v krajine bol z rokovaní "vylúčený", napísala tlačová agentúra AP.

Vedúci sýrskej vládnej delegácie hodnotí rokovania pozitívne, hoci súčasné kolo podľa neho neprinieslo výsledky. Džaafarí povedal, že pol druha týždňa v Ženeve "sa premrhalo" čakaním na odpoveď druhej strany na dokument obsahujúci "základné princípy" pre rokovania, ktorý jeho tím odovzdal de Misturovi minulý týždeň. Dokument vyzdvihuje nadovšetko dôležitosť boja proti terorizmu v Sýrii.

"Nedostali sme od druhej strany žiadnu odpoveď," uviedol Džaafarí. Dodal, že opozícia naťahuje čas a nejaví záujem o seriózne rokovania.

Vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničné veci Federica Mogheriniová vyjadrila dnes v súvislosti so sýrskym mierovým procesom optimizmus a vyzvala medzinárodných aj regionálnych hráčov, aby využili terajšie priaznivé podmienky.

Mogheriniová povedala, že nedávny vývoj priniesol pozitívne kroky, ktoré boli počas uplynulých piatich rokov konfliktu v Sýrii nevídané. Hovorila o prímerí, ktoré v Sýrii platí od 27. februára. K situácii v Sýrii sa vyjadrila počas návštevy Libanonu, kde rokovala aj o sýrskych utečencoch a teroristických útokoch, ktoré zasiahli Libanon a Európu.