Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná rada OSN by mala hlasovať o rezolúcii k prímerí v Sýrii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prímerie narušil snajper streľbou, zahynul civilista. Napriek prípadom porušovania sa prímerie vo väčšine sýrskych oblastí dodržiava.

New York 30. decembra (TASR) - Bezpečnostná rada OSN plánuje tento víkend hlasovať o rezolúcii o prímerí v Sýrii, ktoré tam už platí, ako aj o mierových rozhovoroch, ktoré majú ukončiť takmer šesť rokov trvajúcu občiansku vojnu v krajine. Oznámil to dnes ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin.

Tento ruský diplomat v New Yorku na zasadnutí rady za zatvorenými dverami oznámil, že Rusko dalo kolovať návrh rezolúcie medzi členov rady. Rusko podľa Čurkina dúfa, že po zaradení pozmeňovacích návrhov do textu sa bude o rezolúcii hlasovať už v sobotu.

Mierové rozhovory plánované v kazašskom hlavnom meste Astana nebudú konkurovať prípadným rozhovorom v Ženeve, budú iba ich doplnením, spresnil Čurkin. "Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura mal problémy s opätovným zvolaním rozhovorov, preto sa Rusko a Turecko rozhodli, že podajú OSN pomocnú ruku a pohnú záležitosť dopredu," dodal Čurkin.

Prímerie narúšajú incidenty


Celoštátne prímerie v Sýrii sprostredkované Ruskom a Tureckom, ktoré začalo platiť o polnoci zo štvrtka na dnes miestneho času, sa vo väčšine sýrskych oblastí dodržiava a dochádza len k izolovaným prípadom jeho porušovania. Jedným z prípadov je streľba snajpera na okraji hlavného mesta Damask, pri ktorej zahynul civilista. Informovala o tom organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

"Jednu osobu zabil ostreľovač v damaskej východnej štvrti Ghútta. Toto je prvá civilná obeť odvtedy, čo pred 17 hodinami začalo platiť prímerie," uviedol šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán. Dodal, že nová vlna ostreľovania zasiahla aj oblasti na vidieckom severe provincie Dará, kde utrpelo zranenia niekoľko ľudí.

Informátori od polnoci hlásili niekoľko prestreliek medzi sýrskou armádou a povstalcami takisto v provincii Hamá v strednej časti krajiny. Napriek prípadom porušovania sa prímerie vo väčšine sýrskych oblastí dodržiava, trval na svojom názore Rahmán.

Zrážky dnes už skôr vypukli medzi prorežimovými silami a opozičnými bojovníkmi v oblasti Wádí Baradá neďaleko metropoly Damask, informovalo SOHR.

Na zrážkach sa podľa SOHR zúčastnili aj bojovníci zo skupiny Fatah aš-Šám, kedysi napojenej na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida.

Po spomínaných zrážkach dnes vládne lietadlá najmenej 20-krát bombardovali oblasť Wádí Baradá, ale obete na životoch neboli hlásené.

"Sýrsky režim oznámil, že Wádí Baradá nie je súčasťou prímeria. Režim je presvedčený, že Fatah aš-Šám prerušil dodávky vody do Damasku a že to nebude tolerovať," uviedol šéf SOHR pre agentúru DPA, avšak toto obvinenie poprela opozícia.

Pramene vo Wádí Baradá a v neďalekom meste Ajn al-Fídža sú hlavnými zdrojmi vody pre obyvateľov Damasku a jeho okolia. OSN informovala o znepokojujúcej situácii, keďže štyri milióny obyvateľov Damasku a okolitých oblastí sú odrezané od hlavného vodného zdroja už od 22. decembra.

SOHR uviedlo, že vládne sily na iných miestach Sýrie dnes ostreľovali oblasti ovládané opozíciou, ktoré sa nachádzajú na juhu provincie Aleppo.

Protivládni protestujúci využili dnes pokoj počas prímeria a vyšli do ulíc v sýrskych mestách kontrolovaných opozíciou, ako hlásili aktivisti. Demonštranti v severozápadnej provincii Idlib vyzývali povstalecké skupiny, aby sa zjednotili a skoncovali s režimom sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Podobné zhromaždenie sa konalo aj v meste Talbísa na vidieku provincie Homs v strednej Sýrii.

Novú dohodu o zastavení bojov v Sýrii, ktorú už šesť rokov sužuje občianska vojna, sprostredkovali Rusko a Turecko, hoci každé z nich podporuje inú stranu tohto konfliktu - Moskva stojí za prezidentom Bašárom Asadom, kým Ankara za "umiernenými" opozičnými povstalcami.

Ak prímerie vydrží, začnú sa v januári v Kazachstane mierové rokovania. Pokoj zbraní sa nevzťahuje na boj proti povstaleckým skupinám, ktoré Bezpečnostná rada OSN označila za teroristické organizácie, ako sú Islamský štát (IS) a Fatah aš-Šám, teda najsilnejšie ozbrojené skupiny bojujúce proti Damasku.

Predchádzajúce dve tohtoročné dohody o prímerí v Sýrii sprostredkovali Spojené štáty a Rusko, obe však v priebehu niekoľkých týždňov stroskotali.

Dohodu sprostredkovali Rusko a Turecko


Novú dohodu o zastavení bojov v Sýrii, ktorá už šesť rokov čelí občianskej vojne, sprostredkovali Rusko a Turecko, hoci každé z nich podporuje inú stranu tohto konfliktu - Moskva stojí za prezidentom Bašárom Asadom, kým Ankara za "umiernenými" opozičnými povstalcami, ktorí sa usilujú Asadov režim zvrhnúť.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že ak prímerie vydrží, budú v januári v Kazachstane nasledovať mierové rokovania medzi sýrskou vládou a opozičnými skupinami. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa domnieva, že do mierového procesu by sa mohli po inaugurácii Donalda Trumpa zapojiť aj USA.

Najvyšší ruský diplomat by si takisto prial, aby sa na dialógu zúčastnili aj zástupcovia Egypta, Saudskej Arábie, Kataru, Iraku, Jordánska a Organizácie Spojených národov.

Z dohody sú podľa Turecka vyňaté povstalecké skupiny, ktoré Bezpečnostná rada OSN označila za teroristické organizácie, ako sú Islamský štát a Fatah aš-Šám, ktoré sú najsilnejšími ozbrojenými skupinami bojujúcimi proti Damasku.

Súčasťou dohody je aj balík opatrení na kontrolu dodržiavania prímeria.