Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Princ Andrew nebude mať na kráľovninom pohrebe vojenskú uniformu

Na archívnej snímke z 11. apríla 2021 princ Andrew vo Windsore. Foto: TASR/AP

Princ Andrew sa opäť objavil na verejnosti až po smrti kráľovnej. Čelí totiž obvineniu, že mal pohlavný styk s obeťou amerického pedofila Jeffreyho Epsteina.

Londýn 12. septembra (TASR) - Britský princ Andrew nebude mať na pohrebe kráľovnej Alžbety II. oblečenú vojenskú uniformu na rozdiel od iných členov kráľovskej rodiny. Zdôrazní tak svoje odcudzenie sa od rodiny. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP.

Andrewovi začiatkom roka odobrali čestné oslovenie "kráľovská výsosť" a honorárne vojenské tituly pre škandál sexuálneho zneužívania maloletých. Princ Andrew (62), vojvoda z Yorku, sa opäť objavil na verejnosti až po smrti kráľovnej. Čelí totiž obvineniu, že mal pohlavný styk s obeťou amerického pedofila Jeffreyho Epsteina.

Zatiaľ čo ostatní členovia kráľovskej rodiny budú mať uniformy počas piatich samostatných spomienkových podujatí - vrátane štátneho pohrebu na budúci týždeň v pondelok -, Andrew si oblečie "vojenské farby" len počas smútočnej vigílie vo Westminster Hall.

Andrew mal okrem iných vojenských titulov hodnosť viceadmirála kráľovského námorníctva alebo plukovníka pešieho pluku Grenadier Guards. Jeho vojaci tvoria elitnú jednotku Household Division, ktorá v charakteristických "medvedích" čiapkach a červených kabátoch stráži kráľovské sídlo Buckinghamský palác. Podľa odborníkov kráľ Karol III. urobí z dočasného kráľovského exilu svojho mladšieho brata "trvalý pobyt".

Zatiaľ nie je jasné, či na kráľovských podujatiach bude mať vojenský odev princ Harry (mladší syn Karola III.), ktorý sa po presťahovaní do USA stal "nepracujúcim" členom kráľovskej rodiny. Harry (oficiálne Henry), vojvoda zo Sussexu, dosiahol počas služby v britskej armády v Afganistane hodnosť kapitána.