Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Princ Andrew odmieta podozrenia z účasti na Epsteinovom škandále

Princ Andrew, archívna snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Na videozázname zhotovený 6. decembra 2010, na ktorom vidno Andrewa, ako sa v pootvorených dverách Epsteinovho newyorského domu lúči s odchádzajúcou mladou ženou.

Londýn 19. augusta (TASR) - Britský princ Andrew v pondelok odmietol opakovaná tvrdenia, že sa podieľal na trestných činoch sexuálnej povahy, ktorých sa údajne dopúšťal jeho niekdajší priateľ a odsúdený pedofil Jeffrey Epstein. Ten bol obžalovaný z kupliarstva a sprisahania a vo väzbe spáchal samovraždu. Informovala o tom agentúra AP.

Vo vyhlásení Buckinghamského paláca princ Andrew uviedol, že je "z nedávno zverejnených správ o Epsteinových údajných zločinoch zdesený" a vykorisťovanie nijakej ľudskej bytosti by nikdy neschvaľoval, nepodporoval a ani sa na ňom nepodieľal".

Vyhlásenie Buckinghamského paláca prišlo po tom, čo nedeľník Mail on Sunday zverejnil videozáznam zhotovený 6. decembra 2010, na ktorom vidno Andrewa, ako sa v pootvorených dverách Epsteinovho newyorského domu lúči s odchádzajúcou mladou ženou.

Video bolo nakrútené po tom, čo v roku 2008 Epsteina odsúdili za navádzanie maloletých na prostitúciu a odpykal si 13 mesiacov väzenia.

Epsteina (66) zatkli 6. júla. Samovraždu spáchal 10. augusta v cele newyorskej väznice, kde čakal na súdny proces. Najnovšie bol totiž obvinený z obchodovania s neplnoletými dievčatami a zo založenia zločineckej siete. Epstein vinu popieral. V prípade usvedčenia mu hrozilo 45 rokov väzenia.