Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Princ Charles si prezrel škody spôsobené hurikánmi v Karibiku

Na snímke Princ Charles. Foto: TASR/AP

Princa Charlesa sprevádzala na ceste nová britská ministerka pre medzinárodný rozvoj Penny Mordauntová, ktorá oznámila, že vláda sa rozhodla zvýšiť pomoc ostrovom o 15 miliónov libier.

Londýn 20. novembra (TASR) - Britský princ Charles ukončil v nedeľu trojdňovú prehliadku škôd spôsobených nedávnymi hurikánmi Irma a Maria, a to v rámci svojej prvej návštevy ostrovných štátov v Karibskom mori Antigua a Barbuda, Britské Panenské ostrovy a Dominika. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Britské Panenské ostrovy sú zámorským územím Spojeného kráľovstva; Antigua a Barbuda, ako aj Dominika sú nezávislé štáty v rámci britského Spoločenstva národov.

Princa Charlesa sprevádzala na ceste nová britská ministerka pre medzinárodný rozvoj Penny Mordauntová, ktorá oznámila, že vláda sa rozhodla zvýšiť pomoc ostrovom o 15 miliónov libier (16,78 milióna eur), takže jej celková pomoc bude vo výške 92 miliónov libier (102,93 milióna eur).

Princa po jeho prílete na medzinárodné letisko VC Bird v piatok minulý týždeň privítal generálny guvernér Antiguy a Barbudy Rodney Williams a premiér Gaston Browne.

V tú noc povedal princ na večeri u hostiteľa Williamsa, že straty na životoch a škody spôsobené hurikánmi na ostrovoch sú "srdcervúce".

"Preto bolo pre mňa také dôležité, aby som tento víkend prišiel do Karibiku a prejavil svoju podporu, aj keď ľuďom, čo tak veľmi trpia, to nemôže stačiť. Chcem sa poďakovať všetkým, čo neúnavne a odvážne pomáhajú týmto obyvateľom," povedal princ, ktorého citovali noviny Caribbean Times.

V sobotu navštívil princ Barbudu, obľúbenú destináciu zosnulej princeznej Diany. Na juhozápadnom okraji ostrova sa nachádza populárna pláž pomenované po nej. Charles sa na Britských Panenských ostrovoch stretol s pracovníkmi Červeného kríža.

Charles strávil nedeľu stretnutiami s obyvateľmi dediny Pichelin na ostrove Dominika, kde hurikány poškodili alebo úplne zničili 90 percent domov. Oznámilo to princovo oficiálne londýnske sídlo Clarence House.