Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Princ Harry pricestoval do Austrálie kvôli vojenskému výcviku

Na achívnej snímke z 5. mája 2008 britský princ Harry (vľavo). Foto: TASR/AP

Harry, 30-ročný vojnový veterán dvoch rotácií v Afganistane, má navštíviť aj výstavy venované prvej svetovej vojne a Afganistanu.

Canberra 6. apríla (TASR) - Britský princ Harry pricestoval dnes do Austrálie, aby tam absolvoval štvortýždenný výcvik s austrálskou armádou, skôr ako definitíve ukončí svoju desaťročnú vojenskú kariéru. Informovala o tom agentúra AP.

Na odvysielaných televíznych záberoch z Austrálie bolo podľa AP vidno ako Harry, ktorý je zatiaľ štvrtým v následníckej línii na britský trón, vystúpil z lietadla na medzinárodnom letisku v Sydney oblečený vo vojenských maskáčoch.

Jediné verejné vystúpenie by mal princ Harry v rámci svojho austrálskeho nasadenia absolvovať ešte dnes v metropole Canberra, kde položí veniec na hrob neznámeho vojaka.

Harry, 30-ročný vojnový veterán dvoch rotácií v Afganistane, má navštíviť aj výstavy venované prvej svetovej vojne a Afganistanu - obe v areáli austrálskeho vojenského pamätníka.

Člen britskej kráľovskej rodiny sa následne prihlási do služby u veliteľa austrálskeho letectva, maršala Marka Binskina.

Kapitán Harry Wales, ako je známy medzi kolegami z britských ozbrojených zložiek, bude dočasne slúžiť pri viacerých armádnych jednotkách a plukoch v austrálskych mestách Sydney, Darwin a Perth.

Harry odíde z radov britskej armády v júni po desaťročnej kariére. Rozhodnutie ukončiť vojenskú kariéru princ potvrdil v marci prostredníctvom oficiálneho vyhlásenia, v ktorom sa priznal, že to bolo "skutočne ťažké rozhodnutie", na budúcnosť sa však podľa vlastných slov teší.

Následník britského trónu v máji po výcviku v austrálskej armáde odcestuje na Nový Zéland a v lete bude pracovať ako dobrovoľník.