Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Princ Harry pricestoval do Londýna za otcom, kráľom Karolom

Král Korol III. Foto: TASR/AP

Buckinghamský palác dodal, že Karol je dobre naladený a teší sa na čo najskorší návrat k povinnostiam na verejnosti.

Londýn 6. februára (TASR) - Britský princ Harry v utorok pricestoval do Londýna, aby navštívil svojho otca, kráľa Karola III., ktorému nečakane diagnostikovali rakovinu. S odvolaním sa na britské médiá o tom informuje agentúra AFP.

Harry priletel na londýnske letisko Heathrow. Podľa médií sa jeho nočný let z Kalifornie oneskoril pre nepriaznivé počasie. Harryho manželka Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu, a dve deti – princ Archie a princezná Lilibet – zostali doma v USA.

Buckinghamský palác v pondelok podvečer oznámil, že kráľovi Karolovi III. diagnostikovali rakovinu a začal sa podrobovať liečbe. Nespresnil pritom, o aký druh rakoviny ide, údajne to však nie je rakovina prostaty. Lekári 75-ročnému kráľovi odporučili, aby na čas liečby odložil svoje verejné vystúpenia.

Podľa stanice BBC sa očakáva, že ho zastúpia iní vysokopostavení členovia kráľovskej rodiny. Naďalej sa však bude venovať štátnym záležitostiam zo svojho úradu.

Buckinghamský palác dodal, že Karol je dobre naladený a teší sa na čo najskorší návrat k povinnostiam na verejnosti. Ešte v nedeľu sa kráľ objavil na bohoslužbe v Sandringhame, kde zamával davom.

Harry má s otcom problematický vzťah, zostávajú však v kontakte. Dlhodobé spory má aj so svojím bratom, princom Williamom. Podľa odborníkov Harryho návšteva vyvoláva nádej na zmier v kráľovskej rodine.