Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Britský princ Harry nastúpi na výcvik k austrálskej armáde

Na archívnej snímke britský princ Harry Foto: TASR/AP

Harry odcestuje v máji po výcviku v austrálskej armáde na Nový Zéland.

Canberra 2. apríla (TASR) - Britský princ Harry odcestuje budúci týždeň do austrálskeho hlavného mesta Canberra, aby podstúpil štvortýždňový výcvik tamojšej armády predtým, ako definitíve ukončí svoju desaťročnú vojenskú kariéru. Napísala to dnes agentúra AP s odvolaním na austrálske ministerstvo obrany.

Harry, ktorý je štvrtým v následníckej línii na britský trón, pricestuje do Austrálie v pondelok, položí veniec k vojenskému pamätníku s názvom Hrob neznámeho vojaka v Canberre a následne sa zapojí do vojenského výcviku.

Kapitán Harry Wales, ako je známy medzi kolegami z britských ozbrojených zložiek, bude dočasne slúžiť pri viacerých armádnych jednotkách a plukoch v austrálskych mestách Sydney, Darwin a Perth.

Harryho, pilota vrtuľníku typu Apache, pridelia podľa nemenovaného predstaviteľa ministerstva obrany k leteckej brigáde v Sydney na východnom pobreží a tiež k zvláštnemu leteckému pluku mesta Perth na východnom pobreží.

Rozhodnutie ukončiť vojenskú kariéru Harry potvrdil v marci prostredníctvom oficiálneho vyhlásenia, v ktorom sa priznal, že to bolo "skutočne ťažké rozhodnutie", na budúcnosť sa však teší.

Vojnový veterán Harry, druhý syn zosnulej princeznej Diany, odíde z radov britskej armády v júni po desaťročnej kariére, v rámci ktorej absolvoval dva pobyty v Afganistane.

Harry odcestuje v máji po výcviku v austrálskej armáde na Nový Zéland a v lete bude pracovať ako dobrovoľník.