Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Princ William a Kate sa stretli s obeťami teroristických útokov

Britský princ William s manželkou Kate na návšteve Francúzska. Foto: TASR/AP

Vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge spoločne ocenili odvahu preživších, ktorí hovorili o tom, ako útoky ovplyvnili ich ďalší život.

Paríž 18. marca (TASR) - Britský princ William s manželkou Kate sa dnes v rámci návštevy Francúzska stretli v parížskej Invalidovni so skupinou obetí, ktoré prežili teroristické útoky v Paríži a Nice.

Vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge spoločne ocenili odvahu preživších, ktorí hovorili o tom, ako útoky ovplyvnili ich ďalší život. "Ste veľmi statoční," odkázala im Kate.

William a Catherine pricestovali do Francúzska už v piatok. Dnes si okrem iného pozreli ragbyový zápas, v ktorom domáce Francúzsko porazilo tím z Walesu. Ešte predtým si zahrali ragby s deťmi a stretli sa aj so žiakmi parížskej britskej školy. Ešte dnes večer by sa pár mal vrátiť naspäť do vlasti.

William je v Paríži na oficiálnej návšteve po prvý raz od vtedy, ako mu tam v roku 1997 tragicky zahynula matka, princezná Diana. V rámci návštevy sa však nekonali žiadne spomienkové podujatia na Dianu.

Paríž zažil 13. novembra 2015 sériu teroristických útokov, ktoré sa odohrali v koncertnej sieni Bataclan, na terasách reštaurácií a viacerých barov a v blízkosti národného futbalového štadióna na predmestí Saint-Denis. K útokom, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a ďalších 350 zranených, sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

K ďalšiemu veľkému útoku na území Francúzska došlo o vyše polroka neskôr, keď v Tunisan s chladiarenským nákladiakom vrazil do davu ľudí oslavujúcich Deň dobytia Bastily. Útok si vyžiadal vyše 80 obetí na životoch a tiež sa k nemu prihlásila IS.