Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Princ William je poctený, že sa stal novým princom z Walesu

Zľava britský princ William, kráľovná manželka Kamila a kráľ Karol III v Paláci svätého Jakuba v Londýne v sobotu 10. septembra 2022, kde je kráľ Karol III formálne vyhlásený za panovníka. Foto: TASR / AP

William je teraz princ z Walesu a vojvoda z Cornwallu a Cambridge. Jeho manželka Catherine je teraz princezná z Walesu a vojvodkyňa z Cornwallu a Cambridge.

Cardiff/Londýn 11. septembra (TASR) - Po úmrtí britskej kráľovnej Alžbety II. sa jej syn princ Charles automaticky stal kráľom, Karolom III. Ten svojmu synovi princovi Williamovi odovzdal titul princ z Walesu.

Princ William v telefonickom rozhovore s waleským premiérom Markom Drakefordom povedal, že je preňho "cťou" byť novým princom z Walesu.

Princ vo svojom prvom rozhovore s premiérom Drakefordom od úmrtia kráľovnej Alžbety II. povedal, že cíti k Walesu "hlbokú náklonnosť". Zaviazal sa, že bude tráviť "mesiace a roky" v tejto časti Spojeného kráľovstva a venovať sa pomoci tamojším obyvateľom.

Pred smrťou starej matky mal William titul vojvoda z Cambridge, ale po jej úmrtí naňho prešli otcove tituly, keďže sa stal kráľom.

William je teraz princ z Walesu a vojvoda z Cornwallu a Cambridge. Jeho manželka Catherine je teraz princezná z Walesu a vojvodkyňa z Cornwallu a Cambridge.

Kensingtonský palác vydal po telefonáte princa z premiérom Drakefordom vyhlásenie v tomto znení: "Princ vyjadril svoju aj manželkinu hlbokú náklonnosť k Walesu, kde mali v Anglesey prvý domov svojej rodiny, vrátane prvých mesiacov života syna, princa Georgea. Princ William a jeho manželka strávia nasledujúce mesiace a roky prehlbovaním svojho vzťahu s komunitami po celom Walese. Obaja chcú podporovať túžby waleského ľudu a upozorňovať na výzvy a príležitosti, ktoré pred ním stoja".

Telefonický rozhovor mal princ William práve v čase, keď sa rakva s telom kráľovnej Alžbety II. vydala v aute na cestu zo škótskeho zámku Balmoral, kde panovníčka zomrela, do škótskej metropoly Edinburgh.