Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Princ William postaví v Cornwalle domy pre bezdomovcov

Britský princ William (vľavo) a britská princezná z Walesu Kate. Foto: TASR/AP

Dvadsaťštyri nových domov postavia na predmestí mesta Newquay na pozemkoch patriacich Cornwallskému vojvodstvu, ktoré spravuje princ William ako vojvoda z Cornwallu.

Londýn 18. februára (TASR) - Následník britského trónu princ William sa zapojí do charitatívneho projektu, v rámci ktorého sa budú na juhovýchode Anglicka stavať príbytky pre ľudí bez domova. Informovali o tom v nedeľu tlačové agentúry PA Media a DPA.

Dvadsaťštyri nových domov postavia na predmestí mesta Newquay na pozemkoch patriacich Cornwallskému vojvodstvu, ktoré spravuje princ William ako vojvoda z Cornwallu.

Výstavba sa bude realizovať v spolupráci s miestnou dobročinnou organizáciou St Petrocs, ktorá sa už niekoľko desaťročí venuje ľuďom bez domova. Nové domy, ktoré budú poskytovať "dočasné ubytovanie vysokej kvality", sa majú začať stavať v septembri a s dokončením prvých sa počíta na jeseň budúceho roka.

Súčasťou projektu majú byť aj kurzy a ďalšia podpora pre obyvateľov nových domov, aby sa mohli zamestnať a natrvalo sa vymaniť z cyklu bezdomovectva. Tento fenomén je v Británii v súčasnosti na vzostupe, aj v dôsledku absencie sociálneho bývania.

Cornwallské vojvodstvo preto plánuje ďalšie projekty aj v týchto sférach. V rámci nich majú na pozemkoch vojvodstva pri Favershame v grófstve Kent postaviť približne 875 sociálnych nájomných bytov a cenovo dostupných obydlí, uvádza sa vo vyhlásení vojvodstva.

Cornwallské vojvodstvo predstavuje portfólio pozemkov, nehnuteľností a investícii v hodnote prevyšujúcej miliardu libier. Výnosy z týchto majetkov slúžia následníkovi britského trónu. Titul vojvodu z Cornwallu predtým zastával princ Charles a po jeho nástupe na britský kráľovský trón prešiel na jeho syna Williama.