Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Princ William spúšťa novú iniciatívu v oblasti bezdomovstva

Na snímke britský princ William. Foto: TASR/AP

Na každom vybranom mieste pomôže organizácia Homewards vytvoriť miestne koalície ľudí, organizácií a podnikov, ktoré budú pracovať na prevencii bezdomovstva vo svojich oblastiach.

Londýn 26. júna (TASR) - Britský princ William v pondelok spustí novú celoštátnu iniciatívu, ktorej cieľom je ukázať, že je možné skoncovať s bezdomovstvom a urobiť ho "zriedkavým, krátkym a neopakovaným", oznámil Kensingtonský palác. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

William, 41-ročný následník trónu, a jeho charitatívna Kráľovská nadácia (Royal Foundation) poskytnú zariadeniam na šiestich kľúčových miestach v Británii "priestor, nástroje a vzťahy" na prevenciu bezdomovstva na lokálnej úrovni.

Päťročná iniciatíva s názvom Homewards, ktorá sľubuje "transformačný prístup" k tejto problematike, sa pokúsi vytvoriť "vyskúšaný a overený model, ktorý sa môže rozšíriť v celom Spojenom kráľovstve aj mimo neho".

Jeho cieľom je nadviazať "bezprecedentné partnerstvá" a zlepšiť pochopenie problematiky bezdomovstva, pričom program sa spúšťa spolu s novým výskumom, ktorý uvádza, že určitú skúsenosť s týmto fenoménom má v Británii každý piaty človek.

"V modernej a pokrokovej spoločnosti by mal mať každý bezpečný domov, malo by sa s ním zaobchádzať dôstojne a mala by mu byť poskytnutá potrebná podpora," uviedol William.

"Prostredníctvom programu Homewards chcem tento cieľ uskutočniť a počas nasledujúcich piatich rokov dať ľuďom v celom Spojenom kráľovstve nádej, že bezdomovstvu sa dá predchádzať, keď budeme spolupracovať," dodal.

Princ sa vydá na dvojdňové celoštátne turné, ktoré sa začne v pondelok v Londýne a počas ktorého oznámi daných šesť miest.

Na každom vybranom mieste pomôže organizácia Homewards vytvoriť miestne koalície ľudí, organizácií a podnikov, ktoré budú pracovať na prevencii bezdomovstva vo svojich oblastiach na základe miestnych potrieb a odborných znalostí.

Iniciatíva tiež poskytne prístup k bezprecedentnej sieti "najlepších odborných znalostí, partnerov a poskytovateľov finančných prostriedkov na miestnej a národnej úrovni", uviedol Kensingtonský palác vo vyhlásení.

To zahŕňa flexibilné počiatočné financovanie až do výšky 500.000 libier v každej lokalite, ktoré je možné využiť na podporu realizácie konkrétnych akčných plánov.