Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Princezná Kate sa ospravedlnila za úpravu rodinnej fotografie

Na snímke Kate so svojimi deťmi, princom Louisom, vľavo, princom Georgeom a princeznou Charlotte. Foto: TASR/AP

Kate (42) nebolo vidieť na verejnosti od bohoslužby v kostole na prvý sviatok vianočný, čo spustilo špekulácie o jej zdraví po januárovej operácii.

Londýn 11. marca (TASR) - Catherine, princezná z Walesu, sa v pondelok ospravedlnila za upravovanie oficiálnej rodinnej fotografie. Tlačová agentúra AFP a ďalšie agentúry preto museli túto snímku stiahnuť.

Kate (42) nebolo vidieť na verejnosti od bohoslužby v kostole na prvý sviatok vianočný, čo spustilo špekulácie o jej zdraví po januárovej operácii. Jej úrad v londýnskom Kensingtonskom paláci sa v nedeľu snažil rozptýliť fámy zverejnením oficiálnej fotografie. Usmievajúcu sa Kate a deti princa Georgea, princeznú Charlotte a princa Louisa odfotil následník trónu princ William.

Rýchlo sa však objavili pochybnosti. Prispeli k nim detaily, ako napríklad zips na Katinej bunde, ktorý nie je na jednom mieste vyrovnaný, chýbajúci kúsok rukáva osemročnej princeznej Charlotte a jej vlasy končiace na pleci.

Palác na sporné detaily v pondelok reagoval vyhlásením na sociálnej sieti X, pod ktorým je podpísaná "C", teda Catherine.

"Tak ako mnoho amatérskych fotografov aj ja občas experimentujem s upravovaním (snímok)," napísala. "Ospravedlňujem sa za zmätok okolo rodinnej fotografie, ktorú sme včera zdieľali," dodala.

Zdroje z kráľovského dvora povedali britským médiám, že Kate urobila na snímke "malé úpravy". Kensingtonský palác oznámil, že originál, teda neupravovanú snímku, nezverejní.

Viaceré tlačové agentúry a médiá stiahli fotografiu, lebo nespĺňala redakčné štandardy. Popredné agentúry, ktoré distribuujú spravodajské fotografie, zakazujú zverejňovanie upravených snímok, píše agentúra Reuters. Povolené sú len obmedzené úpravy ako orezanie fotografie či úprava odtieňa a farieb.

Palác k fotografii po zverejnení uviedol, že ju zhotovil tento týždeň princ William vo Windsore. Jeho manželka Kate absolvovala chirurgický zákrok v oblasti brucha 16. januára. Princezná bola po operácii takmer dva týždne hospitalizovaná v súkromnej nemocnici London Clinic, odkiaľ ju prepustili 29. januára.