Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V prípade série vrážd Rómov vynesie súd v Maďarsku rozsudok v piatok

Ilustračné foto Foto: Ilustračné foto

Rasisticky motivované útoky si vyžiadali šesť obetí.

Budapešť 4. mája (TASR) - Odvolací súd hlavného mesta v Budapešti vynesie rozsudok v prípade série vrážd Rómov v Maďarsku z rokov 2008 a 2009 pravdepodobne tento piatok, napísal dnes denník Népszabadság.

Obvinení sa odvolali voči rozsudku prvostupňového súdu a požiadali o zrušenie verdiktu a obnovu procesu, ale sčasti aj o oslobodenie od obvinenia. Prokurátor žiadal sprísnenie trestu i pre štvrtého obvineného.

V záverečnej reči obhajca hlavného obvineného Árpáda Kissa Zsolt Bérdi požadoval zrušenie rozsudku prvostupňového súdu. Navrhol, aby vzhľadom na procesné chyby obnovili celý súdny proces. Ak by súd tejto požiadavke nevyhovel, potom by Kissovi mal aspoň zmierniť doživotný trest, pretože podľa Bérdiho viaceré body obžaloby neboli dokázané.

Rasisticky motivované útoky si vyžiadali šesť obetí. V dôsledku chýb vo vyšetrovaní trvalo prvostupňové pojednávanie poldruha roka. Troch obvinených zo série vrážd odsúdil Súd pre okolie Budapešti 5. augusta 2013 na doživotný trest väzenia. Štvrtý obvinený si podľa verdiktu odsedí 13 rokov.

Pri útokoch v Kisléte a Tiszalöku zomrel jeden človek, v Nagycsécsi sa stali obeťou útoku dvaja ľudia a v Tatárszentgyörgyi zahynul muž a jeho päťročný syn, ktorí utekali z podpáleného domu.

Vo viacerých prípadoch zaútočili páchatelia zápalnými fľašami, pričom zranili niekoľko ľudí. Vrahovia vystrelili 78-krát a ohrozili životy dovedna 55-tich ľudí.

V prvostupňovom súdnom procese s hlavným obžalovaným Árpádom Kissom, jeho bratom Istvánom, Zsoltom Petöom a Istvánom Csontosom, ktorý sa začal v marci 2011, obvinení vinu popierali.