Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Prísahou dôstojníkov sa začali oslavy sviatku sv. Štefana v Budapešti

Slávnostným zložením prísahy 94 dôstojníkov maďarskej armády, ktorému predchádzalo vztýčenie štátnej vlajky na Kossuthovom námestí s vojenskými poctami, začali sa vo štvrtok 20. augusta 2015 v Budapešti ústredné oslavy štátneho sviatku sv. Štefana a maďarskej ústavy. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Slávnostný akt pred parlamentom sledovali stovky Budapešťanov, ku ktorým sa prihovorili prezident János Áder i minister obrany Csaba Hende.

Budapešť 20. augusta (TASR) - Slávnostným zložením prísahy 94 dôstojníkov maďarskej armády, ktorému predchádzalo vztýčenie štátnej vlajky na Kossuthovom námestí s vojenskými poctami, začali sa dnes v Budapešti ústredné oslavy štátneho sviatku sv. Štefana a maďarskej ústavy.

Slávnostný akt pred parlamentom sledovali stovky Budapešťanov, ku ktorým sa prihovorili prezident János Áder i minister obrany Csaba Hende.



Významnou súčasťou programu ústredných osláv v hlavnom meste je gastronomické podujatie na budínskom nábreží Dunaja pod názvom Ulica maďarských chutí, ako aj Slávnosť remesiel, ktorá sa koná na Budínskom hrade.

Organizátori pripravili ďalej množstvo rodinných programov a koncertov. Podvečer bude omša v Bazilike sv. Štefana a procesia s kráľovou zabalzamovanou pravou rukou. Tradičným vyvrcholením programu osláv bude ohňostroj na Dunaji o 21.00 h.

Oslavy sviatku zakladateľa uhorského štátu, kráľa Štefana I., ktorého korunovali v roku 1000, si pripomínajú po celom Maďarsku a aj v štátoch, v ktorých žije maďarská národnostná menšina.