Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Po mesiacoch mlčenia prišla správa o unesených Čechoch v Libanone

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Päticu Čechov uniesli v Libanone vlani v júli. Špekuluje sa, že záhadný únos je spojený so zatknutím Alího Fajáda, ktorého v Česku zadržali na žiadosť USA pre podozrenie z obchodu so zbraňami.

Praha 1. februára (TASR) - Pol roka po zmiznutí piatich Čechov v Libanone dorazil na niekoľko adries v Prahe anonymný e-mail, ktorý jasne hovorí: nevydávajte do USA "našich chlapcov" a "vaši chlapci" budú voľní. Vôbec prvá správa v súvislosti s únosom otvorene spája prípad Libanonca Alího Fajáda a jeho spolupracovníkov, ktorí čakajú v Česku na vydanie do USA, píše dnes spravodajský server Neovlivni.cz.

Päticu Čechov uniesli v Libanone vlani v júli. Už vtedy sa objavili špekulácie, že záhadný únos je spojený so zatknutím Alího Fajáda, ktorého v Česku zadržali na žiadosť USA pre podozrenie z obchodu so zbraňami.

Uvedený e-mail prišiel advokátom a niekoľkým známym unesenej pätice krátko nato, ako pražský hlavný súd v decembri rozhodol o vydaní Fajáda do USA, kde má byť súdený za terorizmus a obchod so zbraňami, informoval dnes server iDNES.cz. Dodal, že spojitosť prípadov potvrdzuje aj skutočnosť, že päticu Čechov v Libanone uniesli, keď išli v taxíku, ktorý viedol Fajádov brat.

Tajné služby overujú pravosť e-mailu, ktorého autori sú očividne s unesenými Čechmi v kontaktne. E-mail upozorňuje na zdravotné problémy dvoch z unesených. České médiá však nevylučujú, že sa niekto, kto má dobré informácie, iba pokúša zabrániť vydaniu Fajáda do USA.

Pätica Čechov zmizla v Libanone v údolí Bikáa pri sýrskych hraniciach. Išlo o Fajádovho právnika Jana Švarca, organizátora ich cesty do Libanonu; príslušníka českých bezpečnostných zložiek Martina Psíka, ktorý podľa iDNES.cz plnil v Libanone úlohy tajnej služby; reportérov jindřichohradeckej televízie Miroslava Dobeša a Pavla Kofroňa, ktorí mali nakrúcať reportáže z utečeneckých táborov za prísľub rozhovoru so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom; a ich tlmočníka Adama Homsiho.

K vydaniu Fajáda a dvoch jeho údajných spolupracovníkov do USA už chýba iba vyjadrenia ministra spravodlivosti Roberta Pelikána, ktorý musí rozhodnutie súdu potvrdiť.