Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kosovský prezident Thaci poveril zostavením vlády Haradinaja

Ramush Haradinaj Foto: TASR/AP

Parlamentná väčšina by v sobotu mala zvoliť aj nový vládny kabinet, čím by sa trojmesačná vnútropolitická kríza v krajine mala skončiť.

Priština 7. septembra (TASR) - Kosovský prezident Hashim Thaci dnes v súlade s očakávaním poveril oficiálne zostavením budúcej vlády niekdajšieho veliteľa Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK) Ramusha Haradinaja.

Parlament by jeho vládny kabinet mal schváliť v sobotu popoludní.

Po voľbách z 11. júna trvalo takmer tri mesiace, kým sa Haradinajovým politickým spojencom podarilo získať dostatočnú podporu v rozpoltenom zákonodarnom zbore, v ktorom iba dnes prebehla úspešne voľba staronového predsedu parlamentu - Kadriho Veseliho. Napriek tomu bude mať Haradinajova vláda v 120-člennom parlamente iba tesnú väčšinu 62 kresiel.

Medzičasom 49-ročný Haradinaj stál svojho času pred Medzinárodným trestným tribunálom OSN pre bývalú Juhosláviu so sídlom v Haagu, ktorý ho však od obvinení z vojnových zločinov oslobodil. V Srbsku je niekdajší veliteľ UCK stále vnímaný ako vojnový zločinec. Iba začiatkom tohto roka ho na základe srbského zatykača na krátky čas zadržali vo Francúzsku.

Kosovský parlament si zvolil predsedu

Kadri Veseli, archívna snímka.
Foto: TASR/AP
Poslanci kosovského parlamentu zvolili dnes v Prištine za jeho predsedu Kadriho Veseliho (50), ktorý už zastával túto funkciu v minulosti. Podporilo ho 62 zo 120 zákonodarcov, 52 prítomní hlasovali proti.

Parlamentná väčšina by v sobotu mala zvoliť aj nový vládny kabinet, čím by sa trojmesačná vnútropolitická kríza v krajine mala skončiť.

Kosovská stredopravicová koalícia na čele s Demokratickou stranou Kosova (PDK) podpísala pred troma dňami dohodu o vytvorení vlády s Alianciou nového Kosova (AKR).

Dezignovaným kosovským premiérom je niekdajší líder povstalcov Ramush Haradinaj (49), považovaný v Srbsku stále za vojnového zločinca. Ten sa však paradoxne môže stať predsedom kosovskej vlády len s podporou zákonodarcov zastupujúcich srbskú menšinu v Kosove.

Nie všetci Kosovčania vnímajú momentálne rozloženie síl na politickej scéne pozitívne a pretože mnohí z nich spájajú novú vládu s korupciou a bezperspektívnosťou, už niekoľko dní smerujú z krajiny do Nemecka.

Už pred troma rokmi sa smerom na Západ vydali z Kosova za podobnej politickej konštelácie desaťtisíce ľudí, z ktorých väčšina sa však medzičasom vrátila do krajiny.