Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Kosovský premiér sa dištancoval od prezidentovho návrhu

Premiér Kosova Isa Mustafa (vpredu), archívne foto. Foto: TASR/AP

Kosovský najvyšší predstaviteľ Thaci sa návrhom predloženým do parlamentu v Prištine pred troma dňami pokúsil dosiahnuť tento cieľ inou cestou, ktorá vyžaduje iba nadpolovičnú podporu zákonodarcov.

Priština 10. marca (TASR) - Kosovský premiér Isa Mustafa sa dnes dištancoval od návrhu prezidenta Hashima Thaciho, v zmysle ktorého by sa súčasné "bezpečnostné sily" krajiny mali vybaviť ďalšími právomocami tak, aby v budúcnosti fakticky nahrádzali armádu.

Kosovská vláda v tejto súvislosti oznámila, že by k tomu malo dôjsť v rámci ústavných riešení a pri koordinácii so strategickými partnermi, Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou (NATO).

Súčasný mandát "bezpečnostných síl" - Forca e Sigurise se Kosoves (FSK) - je zakotvený v kosovskej ústave. Ústavné zmeny vyžadujú dvojtretinovä podporu zákonodarného zboru v Prištine, ktorú aktuálne nie je možné získať.

Kosovský najvyšší predstaviteľ Hashim Thaci sa návrhom predloženým do parlamentu v Prištine pred troma dňami pokúsil dosiahnuť tento cieľ inou cestou, ktorá vyžaduje iba nadpolovičnú podporu zákonodarcov.

Príslušníci FSK by mali v budúcnosti zodpovedať aj za ochranu suverenity a územnej celistvosti krajiny. Doteraz plnili iba úlohy v sfére civilnej ochrany, krízového manažmentu a zneškodňovania náloží a bômb. Zo 4000 členov FSK je 2500 v aktívnej službe, 197 z nich patrí medzi príslušníkov etnických menšín vrátane srbskej.

Masívny odpor voči transformácii bezpečnostných síl v armádu kladú v zákonodarnom zbore predovšetkým poslanci srbskej národnosti.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyjadril už v stredu obavy v súvislosti s predmetným návrhom kosovského prezidenta.

Šéf Severoatlantickej aliancie uviedol, že hovoril o záležitosti tak s kosovským prezidentom, ako aj premiérom, aby im tlmočil vážne obavy spojencov v NATO ohľadom najnovších návrhov na transformáciu "bezpečnostných síl" do podoby regulárnych ozbrojených síl bez toho, aby došlo k potrebným ústavným zmenám.

"Dal som jasne najavo, že takéto jednostranné kroky sú neužitočné, a vyzval som kosovské úrady, aby boli v úzkom kontakte s Belehradom," uviedol Stoltenberg.