Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prívalové dažde v Albánsku si vyžiadali ďalšiu smrť a zranenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Voda siahajúca do výšky jedného metra zablokovala jeden z diaľničných privádzačov do Tirany. V severoalbánskom meste Pukë napadlo podľa predpovedí doposiaľ 120 milimetrov zrážok.

Tirana 1. decembra (TASR) - Jeden elektrikár zahynul a ďalší traja utrpeli zranenia pri prívalových dažďoch, ktoré v Albánsku zaplavili poľnohospodársku pôdu, poničili cesty a desaťtísice ľudí odrezali od dodávok elektrickej energie. S odvolaním sa na miestne úrady o tom v piatok informovala agentúra AP.

Podľa vyhlásenia albánskej vlády prišiel elektrikár o život v meste Fier. Ďalší traja utrpeli zranenia v meste Shkodër, keď opravovali elektrickú sieť. Výpadok prúdu celkovo postihol 71.000 ľudí. Z krajov Gjirokastër, Berat a metropoly Tirana evakuovali úrady desiatky ľudí. Dažde zničili aj desiatky domov v meste Kamëz neďaleko Tirany. V meste Bulqizë zasa zaznamenali problémy s dodávkami vody.

Voda siahajúca do výšky jedného metra zablokovala jeden z diaľničných privádzačov do Tirany. V severoalbánskom meste Pukë napadlo podľa predpovedí doposiaľ 120 milimetrov zrážok a v noci na sobotu sa očakávajú ďalšie. Podľa albánskeho ministerstva vnútra je v kraji Shkodër na severe krajiny zaplavených 170 hektárov pôdy. Dažde a zosuvy pôdy dočasne zablokovali dopravu v kraji Gjirokastër.

Pre poškodenú elektrickú sieť sa bez prúdu ocitli desiatky dedín. V troch dedinách v okrese Tepelenë dočasne zatvorili základné školy. Ministerstvo školstva zároveň na piatok nariadilo zrušenie výučby vo všetkých školách.

Trajekty do Grécka a Talianska dočasne nepremávajú. Silné dažde sa podľa predpovedí očakávajú aj v nadchádzajúcich štyroch dňoch. Albánska armáda je podľa ministerstva obrany v stave pohotovosti, pričom občanov vyzvala, aby sa riadili pokynmi miestnych pohotovostných zložiek.