Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Do Budapešti príde nemecký politik, ktorý kritizoval Orbána

Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Predstaviteľ nemeckej diplomacie sa má v Budapešti zúčastniť na nemecko-maďarskom fóre nazvanom Mládež, dialóg, budúcnosť, ktoré organizuje Andrássyho univerzita.

Budapešť 29. novembra (TASR) - Do Budapešti pricestuje budúci pondelok (3.12.) námestník nemeckého ministerstva zahraničných vecí Michael Roth, ktorý niekoľkokrát ostro kritizoval vládu premiéra Viktora Orbána, upozornil vo štvrtok spravodajský server Privátbankár.hu.

Politik Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), ktorý je v rezorte diplomacie zodpovedný za európske záležitosti, sa podľa servera naposledy na adresu Orbána vyjadril ironicky v súvislosti s udelením politického azylu bývalému premiérovi Macedónska Nikolovi Gruevskému, vo vlasti právoplatne odsúdenému za korupciu, keď na Twitteri napísal: "Maďarsko otvára hranice utečencom. Úžasné..."

Neskôr dodal, že štatút utečenca je ľudským právom. "Je to záchranný pás humanity pre politicky prenasledovaných. Nie je však určený pre kamarátov predsedu vlády, ktorí utekajú pred spravodlivosťou. EÚ musí zostať spoločenstvom demokratických právnych štátov," zdôraznil Roth.

Vlani, po rokovaniach s maďarskou vládou a predstaviteľmi občianskych organizácií v Budapešti, tento nemecký politik na Facebooku napísal, že Maďarsko je ťažký partner. "Utečeneckú politiku, slobodu vedy, ale aj otázky mimovládnych organizácií, médií či právneho štátu tam vnímajú inak," podotkol Roth na spoločenskej sieti a dodal, že práve preto treba s Maďarskom hovoriť o týchto záležitostiach.

Predstaviteľ nemeckej diplomacie sa má v Budapešti zúčastniť na nemecko-maďarskom fóre nazvanom Mládež, dialóg, budúcnosť, ktoré organizuje Andrássyho univerzita. Podľa informácií servera sa Roth chce zvlášť stretnúť aj so zástupcami maďarskej vlády.

spravodajca TASR Ladislav Vallach