Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Problémom nie je prisťahovalectvo, ale odchod Maďarov do zahraničia

Maďarský premiér Viktor Orbán Foto: TASR/AP

Ozajstným problémom Maďarska nie je príchod prisťahovalcov, ako to tvrdí predseda vlády Viktor Orbán, ale odchod Maďarov do zahraničia.

Budapešť 5. februára (TASR) - Ozajstným problémom Maďarska nie je príchod prisťahovalcov, ako to tvrdí predseda vlády Viktor Orbán, ale odchod Maďarov do zahraničia. Vyhlásil to dnes v Budapešti podpredseda parlamentnej frakcie opozičnej Maďarskej socialistickej strany Tamás Harangozó.

Podľa agentúry MTI ľavicový politik v reakcii na Orbánove tvrdenie povedal, že Maďarsko, v ktorom vďaka vláde Fideszu žijú v chudobe štyri milióny ľudí, nie je lákavou krajinou ani v očiach utečencov prichádzajúcich z Balkánu, Blízkeho východu či Afriky.

Harangozó vo vyhlásení zdôraznil, že v porovnaní s rokom 2009 žije v Maďarsku nie viac, ale o 3000 menej cudzincov pochádzajúcich z krajín mimo Európskej únie. Svedčí to podľa jeho vyjadrenia o tom, že rast počtu žiadateľov o štatút utečenca považuje Maďarsko iba za tranzitnú a nie cieľovú krajinu.

Skutočnou tragédiou Maďarska podľa podpredsedu frakcie MSZP sú státisíce Maďarov odchádzajúcich za lepším životom do zahraničia. "Maďarská vláda by sa mala konečne nimi začať zaoberať," dodal.

Harangozó, ktorý je súčasne aj podpredsedom parlamentného výboru pre obranu a vnútro, vyzval vládu, aby sa namiesto vyvolávania vášní venovala príprave poriadkových síl a cudzineckých orgánov na dodržiavanie zákonov a zabezpečenie bezpečnosti občanov Maďarska.

Prisťahovalectvo do Maďarska z ekonomických dôvodov je potrebné "znížiť na nulu", vyhlásil v maďarskom meste Mezökövesd v úvode trojdňovej schôdze parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

"Dvere Maďarska treba zatvoriť," povedal Orbán v stredu večer s poznámkou, že Maďarsko nepotrebuje ani jedného prisťahovalca, ktorý by prišiel z ekonomických dôvodov.

O prvom dni rokovania frakcie informoval dnes v štátnom rozhlase predseda frakcie Antal Rogán. Ako konštatoval, dnešné právne normy upravujúce prisťahovalectvo je potrebné zmeniť a nie je možné v tejto záležitosti čakať na Európsku úniu.

"Je isté, že aj únia zmení imigračnú politiku - je však možné, že to pre Maďarsko bude už neskoro,"
dodal Rogán a pripomenul, že Maďarsko sa očividne mení z tranzitnej krajiny na cieľovú. Aktuálne údaje, ktorými sa frakcia v stredu oboznámila, podľa jeho slov vyvolali v radoch poslancov Fideszu rozruch.