Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Proces so zvrhnutým egyptským prezidentom Mursím sa začne 4. novembra

Muhammad Mursí Foto: TASR/AP Photo

Egyptská vláda dnes podľa agentúry Sinchua vyradila Moslimské bratstvo zo zoznamu povolených mimovládnych organizácií.

Egypt 9. októbra (TASR) - Súdny proces so zosadeným egyptským prezidentom Muhammadom Mursím, obvineným z podnecovania zabíjania opozičných demonštrantov, sa začne 4. novembra. Oznámila to dnes egyptská štátna tlačová agentúra MENA.

Káhirský odvolací súd okrem stanovenia termínu procesu rozhodol, že Mursí a 14 ďalších členov Moslimského bratstva, vrátane popredných spolupracovníkov exprezidenta, bude čeliť obžalobe pred trestným súdom.

Obvinenia voči Mursímu podľa agentúry AP súvisia s krviprelievaním pred prezidentským palácom v Káhire vlani v decembri. Najmenej desať ľudí prišlo vtedy o život, keď na protimursíovských demonštrantov utáborených pred palácom zaútočili prívrženci Moslimského bratstva.

Mursího zadržiava armáda v izolácii na utajenom mieste od jeho zosadenia z 3. júla. Dvakrát mu umožnila telefonický kontakt s rodinou a povolila mu návštevu šéfky zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovej a delegácie Africkej únie.

Egyptská vláda dnes podľa agentúry Sinchua vyradila Moslimské bratstvo zo zoznamu povolených mimovládnych organizácií. Už v septembri súd rozhodol o zákaze činnosti hnutia a konfiškácii všetkých jeho vkladov.