Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Proces s kardinálom Barbarinom sa začne budúci rok

Ilustračná snímka Foto: TASR/Simona Ivančáková

Kauza vyvolala pred viac ako rokom vo Francúzsku taký rozruch, že tamojšia katolícka cirkev avizovala preskúmanie každej pedofilnej kauzy, v ktorej sú zainteresovaní duchovní.

Paríž 19. septembra (TASR) - Jeden z najvplyvnejších a najznámejších katolíckych duchovných Francúzska, arcibiskup lyonský, kardinál Philippe Barbarin a ďalších šesť cirkevných predstaviteľov bude v dňoch 4.-6. apríla čeliť na súde žalobe v súvislosti s nehlásením sexuálneho obťažovania detí zo strany pedofilných kňazov spred 25 rokov, o ktorom podľa obetí vedel.

Proces bude dôsledkom iniciatívy desiatich poškodených zo strany duchovného Bernarda Preynata, ktorý čelí podozreniu zo sexuálneho zneužívania od minulého roka. Práve tento muž, ktorý po dve desaťročia viedol skautskú organizáciu, sa priznal, že v rokoch 1986-1991 sexuálne zneužil jemu zverené deti, a súčasne vypovedal, že cirkevné orgány poznali tieto fakty od roku 1991.

Na kardinála, ktorý sa v jednom z rozhovorov vyjadril, že sa o správaní spomínaného kňaza dozvedel v rokoch 2007-2008, ako aj ďalších predstaviteľov lyonskej arcidiecézy potom podali trestné oznámenie.

Kauza vyvolala pred viac ako rokom vo Francúzsku taký rozruch, že tamojšia katolícka cirkev avizovala preskúmanie každej pedofilnej kauzy, v ktorej sú zainteresovaní duchovní vrátane prípadov z minulosti. Francúzska biskupská konferencia zasa v rámci boja proti pedofílii prijala viacero opatrení.

Keď prokuratúra 1. augusta 2016 uzavrela vyšetrovanie prípadu bez vnesenia obžaloby, poškodení sa obrátili priamo na súd, ktorý rozhodol o uskutočnení procesu s duchovnými.