Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Proces s generálom Kiszczakom nemôže pokračovať pre zdravotné problémy

Ilustračné foto Foto: TASR/TVP

Poľský exgenerál Kiszczak, ktorému hrozilo až osem rokov väzenia, akúkoľvek zodpovednosť za zabitie deviatich baníkov opakovane poprel.

Varšava 28. júna (TASR) - Obvodný súd vo Varšave pozastavil už piaty proces s poľským ministrom vnútra z obdobia štátostrany, exgenerálom Czeslawom Kiszczakom (87), ktorý sa v zmysle žaloby spolupodieľal na smrti deviatich baníkov, zastrelených počas výnimočného stavu v krajine v roku 1981.

Sudcovia, ktorí sa už skôr rozhodli na základe podnetu obhajoby požiadať lekárov o vyjadrenie, či je Kiszczak, sužovaný zdravotnými problémami, schopný absolvovať súdne pojednávanie, totiž dospeli k záveru, že to momentálne nie je možné.

Hovorca súdu Wojciech Malek o tom informoval v stredu s odvolaním sa na odborný znalecký posudok.

V pôvodnom procese, ktorý vyvrcholil v roku 1996, súd generála oslobodil. V ďalšom v roku 2004 ho uznal vinným z toho, že povolil poriadkovej polícii strieľať na baníkov, ktorí protestovali proti vyhláseniu stanného práva a uväzneniu vodcov hnutia Solidarita.

Generál dostal 2,5-ročný podmienečný trest.

O štyri roky neskôr generála oslobodili s tým, že kauza je premlčaná. V roku 2011 ho poľská justícia opäť oslobodila spod obvinení. Všetky tieto verdikty odvolací súd vo Varšave zrušil.

Vedenie niekdajšej Poľskej ľudovej republiky vyhlásilo 13. decembra 1981 v krajine výnimočný stav s cieľom potlačiť prodemokratické hnutie Solidarita. O niekoľko dní neskôr policajti prenikli do zabarikádovaných sliezskych baní a strieľali na protestujúcich baníkov. V bani Wujek zabili deväť a zranili 25 ľudí.

Kiszczak, ktorému hrozilo až osem rokov väzenia, akúkoľvek zodpovednosť za zabitie deviatich baníkov opakovane poprel. Katovická prokuratúra zastávala iný názor.

Právoplatný nie je zatiaľ ani januárový rozsudok poľskej justície, ktorá uznala Kiszczaka vinným z účasti v kriminálnom ozbrojenom zoskupení v súvislosti s vyhlásením výnimočného stavu v krajine z roku 1981 a odsúdila ho na dva roky väzenia podmienečne.