Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Profesor úspešne predpovedá výsledky volieb v USA, takýto má tip

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Allan Lichtman úspešne predpovedal výsledky všetkých prezidentských volieb za uplynulých 30 rokov.


Washington 30. októbra (TASR) – Jeden predpovedá, že Donald Trump vyhrá prezidentské voľby. Druhý hovorí, že nemá na funkciu prezidenta psychické predpoklady.

Reč je o dvoch uznávaných amerických profesoroch – profesorovi politických dejín Allanovi Lichtmanovi a profesorovi psychiatrie a klinickom psychológovi Alanovi J. Lipmanovi.

LICHTMAN: STÁLE VYCHÁDZA, ŽE TRUMP VYHRÁ

Allan Lichtman úspešne predpovedal výsledky všetkých prezidentských volieb za uplynulých 30 rokov. Robí tak na základe vlastného systému 13 kľúčov do Bieleho domu.

Tými kľúčmi je 13 tvrdení, na ktoré sa dá odpovedať pravda/nepravda. Sformuloval ich na základe teórie, podľa ktorej sú voľby najmä hodnotením výkonu strany, z ktorej pochádza odchádzajúci prezident.

Podľa spomínaného systému Lichtman v septembri predpovedal, že tieto voľby vyhrá Trump. Teraz pre denník Washington Post potvrdil, že to stále platí. A to aj napriek tomu, že odvtedy sa toho stalo veľa.

Médiá zverejnili nahrávku, na ktorej sa Donald Trump oplzlo vyjadruje o ženách. Potom sa ohlásili ženy tvrdiace, že Trump ich v minulosti obťažoval. Platforma WikiLeaks zverejnila ďalšie e-maily týkajúce sa demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej a Clintonová a Trump sa proti sebe postavili v televíznym debatách.

Napriek týmto novinkám sa Lichtmanova predpoveď nemení. "Trumpove vážne a bezprecedentné problémy... nezmenili jediný kľúč," povedal profesor pre Washington Post.

Naopak, víťazstvo Trumpa je ešte pravdepodobnejšie. Kým v septembri bolo v neprospech Demokratickej strany päť kľúčov, teraz je ich šesť. A šesť je minimum na neúspech vo voľbách.

Toto sú jednotlivé kľúče:

1. Strana súčasného prezidenta má v Snemovni reprezentantov viac kresiel než v predchádzajúcom funkčnom období snemovne.

2. V strane súčasného prezidenta nedošlo k závažnému boju o nomináciu.

3. Kandidát je súčasným prezidentom.

4. Neexistuje výraznejší kandidát tretej strany či nezávislý kandidát.

5. Ekonomika nie je počas predvolebnej kampane v recesii.

6. Reálny ekonomický rast na obyvateľa sa počas súčasného funkčného obdobia prezidenta rovná priemernému rastu počas predchádzajúcich dvoch období alebo je vyšší.

7. Administratíva úradujúceho prezidenta priniesla zásadné zmeny v národnej politike.

8. Za súčasnej administratívy sa neodohrali dlhšie trvajúce sociálne nepokoje.

9. Súčasnú administratívu nezasiahol žiadny veľký škandál.

10. Súčasná administratíva nemá na konte závažné zlyhanie v zahraničných alebo vojenských záležitostiach.

11. Súčasná administratíva dosiahla významný úspech v zahraničných alebo vojenských záležitostiach.

12. Kandidát strany súčasného prezidenta má charizmu alebo je národným hrdinom.

13. Kandidát druhej strany nie je charizmatický, ani nie je národným hrdinom.



Odpoveď "áno" je v prospech kandidáta strany, z ktorej pochádza súčasný prezident, "nie" je v prospech konkurenta. Ak je šesť a viac odpovedí v neprospech dosluhujúceho prezidenta a jeho strany, tak táto strana Biely dom znovu nezíska.

Lichtman hovorí, že strana súčasného prezidenta Baracka Obamu je zatiaľ mimo hry podľa šiestich kľúčov - 1, 3, 4, 7, 11 a 12. Od septembra pribudol kľúč číslo štyri, podľa Lichtmana sa ale stále môže zmeniť.

Hoci profesor úspešne predpovedal výsledky prezidentských volieb od roku 1984, tak ako v septembri aj teraz zdôraznil, že sa môže stať, že 13 kľúčov po prvý raz nebude fungovať.

"Tieto voľby majú potenciál zmeniť bežné hranice americkej politiky a vynulovať všetko vrátane kľúčov do Bieleho domu. Kľúče sú založené na histórii a na mnohých zmenách v histórii, sú silné. Ale môže nastať čas, keď je zmena taká katastrofálna, že zmení základy toho, ako robíme politiku. A tieto voľby majú potenciál – zatiaľ nevieme, aký," povedal Allan Lichtman.

LIPMAN: TRUMP JE NESPÔSOBILÝ

Alan J. Lipman sa špecializuje na príčiny násilia v ľudskom správaní a prednáša na viacerých univerzitách. Ako analytika si ho pozývajú najväčšie televízie. Pre CNN najnovšie zhodnotil osobnosť Donalda Trumpa.

Tento kandidát je podľa Lipmana narcistom, ktorý nie je schopný tolerovať nesúhlas. Riadia ho podnety, honba za pochvalou a odplatou a túžba po osobnej grandióznosti.

Trump tiež nie je schopný vidieť iné následky než tie, ktoré ovplyvnia priamo jeho. "Je tam významný nedostatok empatie voči verejnosti," hovorí profesor.

Republikánsky kandidát je podľa Lipmana impulzívny. Rozhodnutia s ďalekosiahlymi následkami prijíma na základe momentálnych podnetov a je neschopný vyvarovať sa výbuchov a soptenia. "Toto všetko poukazuje na narcizmus a všetky tieto charakteristiky dohromady robia kandidáta úplne nespôsobilého na funkciu prezidenta," povedal Lipman pre CNN.

Trump tiež nie je schopný načúvať druhým a ťažko sa mu radí. "Aj ľudia, ktorí s ním pracovali, údajne mali ťažkosti nasmerovať ho k prípravám a učeniu. Toto nezodpovedá predstavám jeho podporovateľov, že keď bude prezidentom, budú mu radiť experti. On sa riadi impulzmi a túžbou po pochvale, odplate a vlastnej veľkoleposti," hodnotí Trumpa profesor.

Vždy prítomná potreba pochvaly robí Trumpa extrémne zraniteľným voči manipulácii. Nebezpečné je aj to, ako reaguje na konflikt. Keď je doň zatiahnutý, je preňho nesmierne ťažké ustúpiť. Ovláda ho totiž strach zo straty moci.

Ďalším negatívom v Trumpovej osobnosti je podľa Lipmana neschopnosť tolerovať nesúhlas. "Schopnosť počúvať tvrdo zastávané odlišné názory bez hnevu je veľmi dôležitá pre nájdenie efektívnych rozhodnutí a politík," hovorí profesor.

Táto črta sa podľa profesora výrazne prejavila v Trumpovom vzťahu k médiám: "Zjavne nechápe alebo netoleruje základnú úlohu médií – kontrola prezidentskej moci... Považuje ich za osobných novinárov, ktorí majú chváliť."

Lipman si myslí, že Trump si chce získaním postu prezidenta uspokojiť svoju túžbu po úspechu, chvále a osobnej veľkosti či dôležitosti. "Účelom prezidenta je slúžiť americkej verejnosti, nie iba pridať si na poličku novú trofej sebaobdivovania," hovorí Lipman a dodáva, že taká polička aj tak nemôže byť nikdy zaplnená.

"To uspokojenie vo funkcii prezidenta nenájde, pretože ako kdekoľvek inde aj tam bude čeliť nesúhlasu, pohŕdaniu, nedostatku chvály a nezhodám. Nikto nikdy nenájde úplný súhlas a neustálu vernosť a obdiv. Toto bola túžba a skaza diktátorov a národov v celých dejinách. Ich popol leží pod našimi nohami," uzatvoril Lipman s tým, že Trump je kandidátom s potenciálom poslať demokratickú republiku do úpadku spolu s ním.