Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Profil predsedu Európskej rady Donalda Tuska

Predseda Európskej rady Donald Tusk reční počas tlačovej konferencie 24. júna 2016 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Predsedom Európskej rady sa v decembri 2014 stal poľský politik Donald Tusk. Na tomto poste vystriedal belgického politika Hermana Van Rompuy. TASR prináša profil Donalda Tuska.

Bratislava 29. júna (TASR) – Predsedom Európskej rady sa v decembri 2014 stal poľský politik Donald Tusk. Na tomto poste vystriedal belgického politika Hermana Van Rompuy.

Narodil sa 22. apríla 1957 v poľskom prístavnom meste Gdansk. Vyštudoval históriu na tamojšej univerzite. Už v priebehu štúdií sa angažoval v protikomunistickej opozícii. Bol aktívnym členom ilegálneho hnutia Solidarita. V roku 1983 založil ilegálny mesačník Politická revue, ktorý propagoval hospodársky liberalizmus a zásady liberálnej demokracie. Okolo tohto periodika sa združovala neformálna skupina odborníkov podporujúca Lecha Wałęsu. Po páde komunizmu a prvých slobodných prezidentských voľbách v Poľsku zostavili členovia tejto skupiny známej ako "Gdanskí liberáli" vládu. Zároveň založili malú, ale začiatkom 90. rokov 20. storočia veľmi vplyvnú politickú stranu Liberálno-demokratický kongres (Kongres Liberalno-Demokratyczny - KLD), na čelo ktorej sa v roku 1991 postavil Donald Tusk.

Po spojení KLD s Demokratickou úniou sa politik stal podpredsedom novovzniknutej Únie slobody. V roku 2001 po prehre o predsedníctvo v tejto strane s Bronisławom Geremekom vytvoril Tusk stranu s názvom Občianska platforma, ktorú v rokoch 2003 až 2014 viedol. V roku 2007 po tvrdej volebnej kampani porazil vládnucu pravicovú stranu a stal sa predsedom vlády. Vo funkcii bol sedem rokov, čím sa stal najdlhšie pôsobiacim predsedom vlády v demokratickom Poľsku a zároveň prvým predsedom vlády, ktorý bol opätovne zvolený. 

Donald Tusk, ktorý za svoje krstné meno vďačí kašubskému pôvodu, napísal niekoľko kníh o histórii Gdanska, z ktorých sa niektoré stali bestsellermi. Okrem iného zostavil tiež prvý poľsko–kašubský slovník pre deti.