Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Prognóza: Hurikánová sezóna v Atlantiku bude blízka normálu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hurikánová sezóna normálne trvá od 1. júna do 30. novembra.

Miami 27. mája (TASR) - Tohtoročná hurikánová sezóna v Atlantiku by mala byť po predchádzajúcich troch pokojných rokoch priemerná. Očakáva to vo svojej dnes zverejnenej prognóze americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA).

Vedci však zároveň upozorňujú, že z dôvodu klimatických podmienok, ktoré ovplyvňujú vývoj búrok, je ťažké predpovedať, koľko hurikánov a tropických búrok vznikne v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov.

NOAA predpokladá, že so 70-percentnou pravdepodobnosťou vznikne tento rok desať až 16 pomenovaných tropických búrok, z ktorých by sa štyri až osem mohlo stať hurikánmi, to znamená, že sprievodný vietor dosiahne rýchlosť najmenej 119 km/h. Z týchto búrok by sa jedna až štyri mohli stať silnými hurikánmi kategórie 3-5 na Saffirovej-Simpsonovej stupnici s rýchlosťou vetra od 179 km/h.

Počet tropických búrok však nevypovedá nič o možných škodách, keďže ich dráhy nemožno predvídať. Aj zdanlivo neškodná búrka môže spôsobiť veľké škody a mnoho úmrtí, ak zasiahne hornaté ostrovy ako Kuba či Haiti. Naopak, silný hurikán nemusí byť vôbec hrozbou, ak zostane nad otvoreným morom, čo sa v ostatných rokoch stávalo celkom často.

Predpovede odborníkov z NOAA však nie vždy vychádzajú. V minulom roku predpokladali veľmi pokojnú sezónu s malým počtom tropických búrok a bez jediného silného hurikánu. Nakoniec vzniklo oveľa viac búrok, z ktorých sa dve (Danny a Joaquin) stali hurikánom tretej alebo vyššej kategórie.

NOAA preto vo svojej prognóze píše, že táto sezóna bude s pravdepodobnosťou 45 percent blízka normálu, ale je tiež 30-percentná pravdepodobnosť, že bude nadpriemerná, resp. 25-percentná, že bude podpriemerná. V tomto výhľade je zahrnutý aj hurikán Alex, ktorý sa vytvoril už v januári pri Azorských ostrovoch.

Hurikánová sezóna v Atlantiku normálne trvá od 1. júna do 30. novembra.