Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Prokurátor: Berlínsky útočník Amri nemal v Nemecku podporovateľov

Tunisan Anis Amri, archívne foto. Foto: TASR/AP

Dostával však pokyny od prívržencov teroristickej organizácie Islamský štát operujúcich v zahraničí.

Berlín 3. júla (TASR) - Anis Amri, páchateľ decembrového útoku na vianočný trh v Berlíne, konal podľa zistení nemeckých vyšetrovateľov až do poslednej chvíle samostatne a nie sú nijaké náznaky, že by mal v Nemecku podporovateľov. Dostával však pokyny od prívržencov teroristickej organizácie Islamský štát (IS) operujúcich v zahraničí.

Nemecký spolkový prokurátor Thomas Beck to povedal dnes v Berlíne na pôde príslušného výboru tamojšieho krajinského parlamentu.

Beck, ktorý vedie oddelenie spolkovej prokuratúry na boj proti terorizmu, tiež uviedol, že Amri už okrem predvianočného útoku nemal ďalšie plány a preto úmyselne zanechal na mieste činu svoju peňaženku a dva mobilné telefóny, aby sa tak k tomuto činu prihlásil. Podľa prokurátora je možné, že Amri nerátal s tým, že on sám útok prežije.

Berlínsky útok z 19. decembra 2016, pri ktorom neúspešný žiadateľ o azyl tuniského pôvodu uniesol kamión a vrazil s ním do ľudí na vianočnom trhu, si vyžiadal 12 mŕtvych a desiatky zranených. Amriho po niekoľkých dňoch zastrelili policajti na predmestí Milána.

Nemecké médiá ešte začiatkom júna informovali s odvolaním sa na zdroje spojené s vyšetrovaním, že Amri pristúpil k tomuto činu po naliehaní jedného alebo viacerých ďalších prívržencov IS.

Na dnešnom zasadnutí berlínskych poslancov vystúpil aj bývalý spolkový prokurátor Bruno Jost, ktorý bol poverený zistením možných pochybení orgánov v súvislosti s týmto prípadom. Okrem iného potvrdil, že polícia manipulovala so spisom týkajúcim sa Amriho viac ako týždeň po jeho smrti. Napriek tomuto zisteniu nie je podľa Josta odôvodnené "nediferencované a všeobecné odsudzovanie polície".