Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Prokurátor ICTY chce informácie o Mladičovom pobyte od roku 2006

Foto: TASR/AP

ICTY Mladiča obžaloval z genocídy v súvislosti so srebrenickou masakrou a obliehaním Sarajeva.

Belehrad/Haag 11. mája (TASR) - Zatknutím bývalého veliteľa bosnianskosrbských jednotiek Ratka Mladiča z mája 2011 a jeho vydaním haagskemu tribunálu OSN urobilo Srbsko významný krok v procese integrácie do EÚ.

Jedna dôležitá otázka však zostáva nezodpovedaná: kde sa Mladič ukrýval od začiatku roku 2006.

Toto bude hlavná téma rozhovorov hlavného prokurátora tribunálu Serga Brammertza so srbskými predstaviteľmi. Návšteva sa očakáva ešte v máji, oznámila agentúra APA.

Srbskí vyšetrovatelia oznámili, že miesta Mladičovho pobytu na úteku pred justíciou poznajú do začiatku roku 2006. O ďalších úkrytoch a osobách, ktorému v nasledujúcom období pomáhali, údajne nič nevedia.

V decembri sa v Belehrade začal proces s desiatimi osobami obvinenými, že Mladičovi pomáhali v rokoch 2002-2006. Ide o bývalých bosnianskosrbských dôstojníkov a ich príbuzných, ktorých v procese v roku 2010 oslobodili, tento verdikt však v apríli 2011 zrušili.

Mladiča zatkli v máji 2011 vo vojvodinskej obci Lazarevo, 16 rokov po vznesení žaloby ICTY. Bývalý generál sa ukrýval v dome príbuzného, Branislava Mladiča. Proti nemu žalobu nevzniesli.

Oficiálni predstavitelia sa k Mladičovmu pobytu v Lazareve vyjadrili protikladne. Kým podľa ministra vnútra Ivicu Dačiča Mladič v Lazareve pobýval rok, iní hovoria len o niekoľkých týždňoch.

Po bosnianskej vojne z rokov 1992-95 žil Mladič až do konca marca 2002 neskrývane vo svojej belehradskej vile vo štvrti Košutnjak. Jeho susedmi boli členovia vlády, ale aj diplomati.

Bývalý šéf Mladičovej ochranky Branislav Puhalo v opakovanom procese v polovici apríla povedal, že Mladiča chránil pred "lovcami lebiek" s tým, že príkaz dostal od najvyšších miest.

Predpokladá sa, že od marca 2003 sa Mladič niekoľko mesiacov skrýval v rôznych kasárňach. Neskôr sa údajne vrátil do Belehradu, kde mu prenajímali rôzne byty. Tie sa nachádzali väčšinou vo štvrtiach, kde žilo veľa vojakov. V Belehrade sa údajne ukrýval do konca roku 2005, potom strávil krátky čas v dovolenkovom dome známeho pri hraniciach s Chorvátskom. O ďalších úkrytoch sa vraj nič nevie.

ICTY Mladiča obžaloval z genocídy v súvislosti so srebrenickou masakrou a obliehaním Sarajeva.