Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Prokurátor v Marseille o autentickom videozázname nevie

Na videosnímke pohľad na trosky dopravného lietadla neďaleko obce Seyne-les-Alpes, ktoré sa zrútilo vo francúzskych Alpách v utorok dopoludnia 24. marca 2015. Dopravné lietadlo Airbus A320 so 150 pasažiermi sa zrútilo v utorok dopoludnia vo francúzskych Alpách. Airbus spoločnosti Germanwings smeroval zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu. Foto: TASR/AP

Prokurátor pripustil, že sa na mieste dopadu našiel celý rad mobilných telefónov, ktorých obsah ešte čaká na vyhodnotenie. Po náraze sa však tieto prístroje nachádzajú vo veľmi zlom stave.

Marseille/Frankfurt nad Mohanom/Berlín 31. marca (TASR) - Marseillský prokurátor Brice Robin, ktorý vyšetruje okolnosti havárie nemeckého airbusu vo francúzskych Alpách, nemá žiadne informácie o náleze autentického videozáznamu z paluby stroja, ako o ňom informovali nemecký denník Bild a francúzsky magazín Paris Match. Povedal to dnes večer pre agentúru DPA.

Prokurátor pripustil, že sa na mieste dopadu našiel celý rad mobilných telefónov, ktorých obsah ešte čaká na vyhodnotenie. Po náraze sa však tieto prístroje nachádzajú vo veľmi zlom stave. "Neviem, či ich bude možné vyhodnotiť," citovala DPA prokurátorove slová.

Miesto havárie opustil Robin dve hodiny pred rozhovorom pre DPA a vtedy ešte nebolo nič známe o náleze spomínaného videozáznamu, dodal.

Obe spomínané médiá informovali, že pravosť videozáznamu je nespochybniteľná, preto bude významným dôkazom pri objasňovaní okolností, ktoré viedli k tragédii so 150 obeťami.

Nosič s evidentne nepoškodeným záznamom našiel na mieste dopadu stroja človek, patriaci do okruhu vyšetrovateľov, tvrdia Bild a Paris Match.

Aj keď pôsobí dianie na palube chaoticky a obraz je totálne nestabilný bez možnosti identifikovať akúkoľvek osobu, potvrdzuje správnosť dedukcií na základe obsahu prvej čiernej skrinky, ktoré v uplynulý štvrtok zverejnil na tlačovej konferencii v Marseille práve prokurátor Brice Robin.

Výkriky na videozázname sú dôkazom, že cestujúci na palube stroja vedeli, v akej bezvýchodiskovej situácii sa ocitli. Vo viacerých jazykoch je tu počuť zvolanie "Môj Bože". Na zázname je počuť najmenej trikrát jasné kovovo znejúce údery, zrejme signál, že sa kapitán stroja pokúšal až do samotného konca dostať sa do kokpitu, a to buď sekerou alebo iným kovovým predmetom.

Krátko pred skončením záznamu lietadlo naráža zrejme do končiara alebo do svahu. Záber ukazuje náhle naklonenie kabíny lietadla a opätovné výkriky ľudí, potom sa končí.

Šéf Lufthansy, materskej spoločnosti aerolínií Germanwings, navštívi 1. apríla v Marseille centrum pre starostlivosť o pozostalých obetí havárie airbusu. Informovala o tom dnes hovorkyňa Lufthansy, ktorá však nedokázala uviesť presný čas príchodu Carstena Spohra.

V jednom z marseillských hotelov od soboty pôsobí 90 špecialistov, pokúšajúcich sa poskytnúť prvú pomoc a útechu smútiacim pozostalým, ktorých prišli na juh Francúzska medzičasom stovky.

Všetko o havárii si prečítajte TU

Nemecký rezort obrany v Berlíne dnes oznámil, že Berlín vyhovel žiadosti Francúzska o pomoc a vyšle v nasledujúcich dňoch do oblasti havárie dva viacúčelové vrtuľníky typu Bell UH-1D.

Medzi 150 obeťami havárie airbusu bolo 75 nemeckých občanov.