Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Prokurátorka v Berlusconiho bunga-bunga kauze dostáva vyhrážky smrťou

Maročanka Karima el-Mahrougová alias Ruby, známa zo sexuálneho škandálu s talianskym expremiérom Silviom Berlusconim Foto: TASR/AP

Boccassiniová vyšetruje 76-ročného miliardára a mediálneho magnáta Berlusconiho vo viacerých kauzách a priaznivci talianskeho konzervatívneho lídra ju obviňujú z politickej zaujatosti voči nemu.

Rím 23. mája (TASR) - Talianska prokurátorka Ilda Boccassiniová, ktorá žiada pre bývalého premiéra Silvia Berlusconiho šesť rokov väzenia pre obvinenia, že platil za sex neplnoletej, dostáva čoraz viac vyhrážok smrťou. Oznámil to dnes vo vyhlásení jej nadriadený, milánsky hlavný prokurátor Edmondo Bruti Liberati.

"V posledných týždňoch dostávame zvyšujúci sa počet anonymných listov s vážnymi vyhrážkami voči prokurátorke Boccassiniovej a naposledy včera nám doručili list obsahujúci dva náboje," uviedol hlavný prokurátor, ktorého v správe citovala nemecká tlačová agentúra DPA.

Boccassiniová vyšetruje 76-ročného miliardára a mediálneho magnáta Berlusconiho vo viacerých kauzách a priaznivci talianskeho konzervatívneho lídra ju obviňujú z politickej zaujatosti voči nemu.

Súdne zdroje uviedli, že vyhrážky na adresu Boccassiniovej za zintenzívnili po tom, čo 13. mája na súdnom procese týkajúcom sa bunga bunga kauzy žiadala pre Berlusconiho šesť rokov väzenia a doživotný zákaz zastávania verejného úradu.

Vývoj dnes nastal aj v inom súdnom procese proti expremiérovi: milánsky odvolací súd vysvetlil svoje dôvody, prečo potvrdil verdikt za daňový podvod zo začiatku tohto mesiaca, podľa ktorého dostal Berlusconi trest štyri roky väzenia, skrátený o tri roky vzhľadom na amnestiu z roku 2006, a tiež zákaz na päť rokov zastávať štátny úrad.

Odvolací súd uviedol, že "existujú maximálne slovné aj dokumentačné dôkazy", že Berlusconi vymyslel systém offshorových účtov, prostredníctvom ktorého jeho mediálna spoločnosť Mediaset umelo nafúkla svoje straty a tak minimalizovala svoje daňové výmery.

V Taliansku je u sudcov bežné, že svoje rozhodnutia vysvetľujú písomne, často niekoľko dní alebo týždňov po vyhlásení rozsudku, dodáva DPA.