Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra: Aktivistky sa môžu vyhnúť stíhaniu za útok na Monu Lisu

Na tomto zábere z videa aktivistky reagujú po tom, čo v nedeľu hodili polievku na sklo chrániace Monu Lisu v múzeu Louvre v Paríži. Foto: TASR/AP

Dve aktivistky skupiny Riposte Alimentaire (Protiútok jedlom) v nedeľu obliali nepriestrelné sklo chrániace da Vinciho najslávnejší obraz v parížskom múzeu Louvre.

Paríž 29. januára (TASR) – Dve aktivistky, ktoré v nedeľu na ochranné sklo Mony Lisy vyliali polievku, sa môžu vyhnúť trestnému stíhaniu. Alternatívnym trestom pre ne môže byť pokuta v prospech múzea Louvre, uviedla v pondelok prokuratúra. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

Dve aktivistky skupiny Riposte Alimentaire (Protiútok jedlom) v nedeľu obliali nepriestrelné sklo chrániace da Vinciho najslávnejší obraz v parížskom múzeu Louvre. Pužili na to tekvicovú polievku, ktorú si priniesli v termoske.

Obe sú vo väzbe a hrozí im súdne stíhanie za nelegálny vstup do zabezpečenej oblasti pred obrazom a pokuta až 1500 eur.

Podľa prokuratúry sa súdnemu stíhaniu môžu vyhnúť, ak poukážu finančné prostriedky na účet poškodeného. Alternatívnu formu trestu umožňuje francúzska legislatíva, pričom o výške pokuty rozhoduje prokuratúra. Môže to byť najviac 3000 eur.

Múzeum vyhlásilo, že pri útoku polievkou obraz nebol poškodený. Od roku 2005 ho chráni nepriestrelné sklo. V máji 2022 na skle muž maskovaný za starenku na vozíku rozotrel koláč, v roku 2009 žena do skla hodila keramický hrnček.