Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra z Haagu viní zo smrti dovolenkára nedbanlivosť polície

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mitch Henriquez zomrel v nemocnici deň po tom, ako ho zadržali, zhodili na zem a spútali a následne, zrejme v bezvedomí, naložili do policajnej dodávky.

Brusel/Amsterdam 1. júla (TASR) - Dovolenkujúci občan z Aruby Mitch Henriquez, ktorý uplynulý víkend zomrel počas policajnej väzby v nemocnici v Haagu, pravdepodobne zomrel v dôsledku nedostatku kyslíka, za čo zrejme nesie vinu príslušné oddelenie polície. Informoval o tom dnes spravodajský server DutchNews.nl s odvolaním sa na údaje prokuratúry.

Šéfka haagskej prokuratúry Kitty Nooyová dnes popoludní oznámila, že "žiadne iné vysvetlenie pre nedostatok kyslíka nebolo nájdené". Dodala, že sa nepreukázali žiadne prirodzené príčiny úmrtia, obeť neužívala drogy a nebola pod vplyvom alkoholu.

Mitch Henriquez (42) zomrel v nemocnici deň po tom, ako ho zadržali, zhodili na zem a spútali a následne, zrejme v bezvedomí, naložili do policajnej dodávky. Stalo sa tak po koncerte skupiny UB40 pod otvoreným nebom. K policajnému zákroku došlo preto, lebo Henriquez údajne vykrikoval, že má u seba zbraň.

Vyšetrovatelia pôvodne tvrdili, že Henriquezovi prišlo zle až počas prevozu v policajnom vozidle, videozábery z miesta činu však potvrdili, že padol na zem a museli ho do policajnej dodávky naložiť. Piatim policajtom, ktorí sa podieľali na jeho zatýkaní, pozastavili činnosť a sú oficiálne podozriví zo spôsobenia Henriquezovej smrti.

Haagsky policajný veliteľ Paul van Musscher dnes na tlačovej konferencii priznal, že ide o nečakaný šok pre políciu. Dodal, že k policajnému zásahu došlo s tými najlepšími úmyslami, ale "niekde sa stala chyba".

Starosta mesta Jozias van Aartsen uviedol, že smrť Henriqueza, ktorý bol v Holandsku na návšteve rodiny, je "tragická a šokujúca".

Po zverejnení informácií o Henriquezovej smrti došlo k nepokojom v mestskej štvrti Schilderswijk. Protesty sa policajným silám vymkli z rúk a po druhej noci nepokojov, v noci z utorka na dnes, polícia zatkla 11 ľudí. V pondelok, v prvý deň nepokojov, polícia zadržala ďalších 16 osôb.