Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra nepotvrdila, že zadržaným v Anderlechte je Laachraoui

Na snímke polícia prehľadáva pasažiera na autobusovej stanici v Bruseli. Foto: TASR/AP

Podľa denníka La Dernieure Heure, odvolávajúceho sa na bližšie nešpecifikované zdroje, ide o Najima Laachraouiho. Federálna prokuratúra však zatiaľ túto informáciu nepotvrdila, spresnil denník.

Brusel 23. marca (TASR) - V belgickom meste Anderlecht dnes ráno zadržali tretiu osobu podozrivú zo spáchania utorkového útoku na bruselskom letisku.

Podľa denníka La Dernieure Heure, odvolávajúceho sa na bližšie nešpecifikované zdroje, ide o Najima Laachraouiho. Federálna prokuratúra však zatiaľ túto informáciu nepotvrdila, spresnil denník.

Zdroj, na ktorý sa odvolala televízia RTBF, potvrdil, že počas dnešnej razie v Anderlechte, ktorá "sa konala v súvislosti s vyšetrovaním atentátov v Paríži a/alebo Bruseli", bola zadržaná podozrivá osoba.

Ani zdroje RTBF zatiaľ nepotvrdili, že zadržaným je Najim Laachraoui, ako o tom informovali viaceré belgické médiá.

Podľa belgických úradov sa stopy Laachraouiho DNA našli v prenajatom dome v meste Auvelais, ako aj v byte na ulici Henriho Bergého na bruselskom predmestí Schaerbeek. Obe nehnuteľnosti využívala skupina osôb podozrivých z terorizmu.

Najim Laachraoui a ďalší komplic, Samir Bouzir, sú podozriví z toho, že na diaľku riadili teroristické operácie na viacerých miestach 10. a 11. parížskeho obvodu i na predmestí Saint-Denis.

Francúzska a belgická polícia po oboch mužoch vyhlásila 4. decembra 2015 pátranie, pričom upozornila, že ide o nebezpečné a pravdepodobne aj ozbrojené osoby. Obaja v minulosti používali falošné doklady.

Belgická prokuratúra vo svojom vyhlásení spresnila, že Najim Laachraoui bol 9. septembra 2015 kontrolovaný na hraniciach Maďarska a Rakúska. V aute značky Mercedes s ním boli aj Salah Abdeslam a Mohamed Belkaid. Druhý menovaný prišiel o život 15. marca pri policajnej razii v bruselskej štvrti Forest.

Abdeslamovi sa vtedy podarilo uniknúť, ale 18. marca ho polícia zatkla na inom mieste v Bruseli. Momentálne je vo väzení v Brugách a rozhoduje sa o jeho vydaní do Francúzska.