Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 14. jún 2024Meniny má Vasil
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra obvinila bývalého štátneho tajomníka Völnera z korupcie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa prokuratúry si Schadl vytvoril korupčný vzťah s Völnerom pred májom 2018 a poskytoval mu úplatky až do júla 2021.

Budapešť 24. októbra (TASR) - Maďarská Ústredná vyšetrovacia prokuratúra (KNYF) v pondelok obvinila predsedu Zboru maďarských súdnych exekútorov (BVK) Györgya Schadla a jeho 21 komplicov, vrátane bývalého štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti a poslanca parlamentu za vládnu stranu Fidesz Pála Völnera z korupcie a ďalších trestných činov. S odvolaním sa na server Telex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Prokuratúra navrhuje pre Schadla desaťročné a pre Völnera osemročné väzenia. Obaja by mali dostať aj zákaz výkonu verejnej funkcie súvisiacej s právnickým vzdelaním na obdobie desiatich rokov, finančnú pokutu a mali by im zhabať majetok v hodnote neoprávneného obohatenia.

Prípad sa prevalil po tom, ako jeden z adeptov na exekútora údajne podplatil predsedu BVK Schadla a napriek tomu v konkurze neuspel. Völner po vypuknutí kauzy odstúpil z postu štátneho tajomníka a vyhlásil, že nespáchal žiaden trestný čin.

Podľa prokuratúry si Schadl vytvoril korupčný vzťah s Völnerom pred májom 2018 a poskytoval mu úplatky až do júla 2021.

Generálna prokuratúra vlani v decembri uviedla, že v rámci vyšetrovania sa objavilo dôvodné podozrenie, že Völner dostával od Schadla pravidelne a dlhšie obdobie sumu dva až päť miliónov forintov (5488 až 13.720 eur) za vybavovanie konkrétnych prípadov.

KNYF ešte vlani vykonala domovú prehliadku na viacerých miestach, zaistila dôkazy a následne vypočula Völnera. Politik vzniesol sťažnosť proti obvineniu a spáchanie trestného činu poprel.

Fidesz vlani 7. decembra avizoval, že jeho poslanci zahlasujú za odňatie Völnerovej poslaneckej imunity, "aby sa tak mohol pred justíciou očistiť" a parlament to následne schválil.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)