Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ruská prokuratúra pokladá preverenie nezávislosti Pobaltia za nezmysel

Ruská vlajka, archívne foto Foto: TASR/AP

Žiadosť poslancov vyvolala znepokojenie vo všetkých troch pobaltských štátoch, ktoré sú v súčasnosti členmi NATO a Európskej únie.

Moskva 2. júla (TASR) - Úrad ruského generálneho prokurátora v stredu uviedol, že žiadosť dvoch poslancov parlamentu o preverenie legitímnosti uznania nezávislosti troch pobaltských republík zo strany vtedajšieho Sovietskeho zväzu nemá zmysel. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorkyňa prokuratúry Marina Gridnevová povedala, že generálna prokuratúra je povinná zaoberať sa každým podnetom poslancov, avšak táto žiadosť nemá "žiadne právne vyhliadky" na úspech.

Dvaja poslanci dolnej komory ruského parlamentu (Štátnej dumy) požiadali prokuratúru, aby preverila rozhodnutie sovietskych orgánov zo septembra 1991 o uznaní nezávislosti Estónska, Lotyšska a Litvy. Poslanci tvrdia, že Štátna rada ZSSR vytvorená vtedajším sovietskym prezidentom Michailom Gorbačovom nebola oprávnená takéto rozhodnutie prijať.



Žiadosť poslancov vyvolala znepokojenie vo všetkých troch pobaltských štátoch, ktoré sú v súčasnosti členmi NATO a Európskej únie. Pokus ruských zákonodarcov tam totiž pokladajú za dôkaz o agresívnych zámeroch Moskvy v Pobaltí.