Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra predvolala kvôli referendu bosnianskosrbského prezidenta

Prezident bosnianskej Republiky Srbskej (RS) Milorad Dodik (vľavo), archívne foto Foto: TASR

Západné štáty vyzvali bosniansko-srbskú administratívu, aby referendum zrušila, keďže v opačnom prípade podľa nich dôjde k porušeniu právneho poriadku a mierovej dohody.

Sarajevo/Banja Luka/Brusel 26. septembra (TASR) - Prokuratúra Bosny a Hercegoviny si predvolala bosnianskosrbského prezidenta Milorada Dodika, pretože usporiadaním nedeľňajšieho referenda v bosnianskej Republike srbskej konal v rozpore s rozhodnutím ústavného súdu postjuhoslovanskej republiky v Sarajeve.

Informáciu priniesla tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na hovorcu prokuratúry Borisa Grubešiča.

Trestný zákonník balkánskej krajiny totiž považuje nezohľadnenie rozhodnutia ústavného súdu za trestný čin.

Milorad Dodik na predvolanie zatiaľ nereagoval, avšak už skôr sa nechal počuť, že ak k nemu dôjde, na prokuratúru sa nedostaví.

Predmetom referenda bolo zachovanie sviatku "štátnosti", oslavovaného Srbmi 9. januára, teda na výročie vyhlásenia Republiky srbskej v roku 1992.

Podľa názoru bosnianskeho ústavného súdu je však tento dátum diskriminačný voči bosnianskym Moslimom a katolíckym Chorvátom, keďže pripadá na srbský pravoslávny sviatok slava. Mnohým tiež pripomína vyhostenie Nesrbov z územia tejto autonómnej oblasti počas občianskej vojny.

Západné štáty vyzvali bosniansko-srbskú administratívu, aby referendum zrušila, keďže v opačnom prípade podľa nich dôjde k porušeniu právneho poriadku a mierovej dohody. Pohrozili tiež bližšie nešpecifikovanými sankciami. Rusko naproti tomu hlasovanie o štátnom sviatku podporilo.

Nedeľňajšie referendum nie je právoplatné, vyhlásila dnes hovorkyňa Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Maja Kocijančičová. V zdôvodnení tohto názoru pripomenula, že plebiscit nepovolil Ústavný súd Bosny a Hercegoviny v Sarajeve.

Bosnianski Srbi v nedeľňajšom referende takmer jednomyseľne schválili zachovanie svojho štátneho sviatku, voči ktorému nametajú príslušníci nesrbských etník v Bosne a Hercegovine. Hlasovanie sa konalo napriek verdiktu ústavného súdu v Sarajeve, ktorý zakázal oslavy tradičného Dňa štátnosti, ako i samotné referendum.