Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra sa odvolala voči trestom v tzv. facebookovej vražde

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Obeť našli v januári dobodanú v Arnheime. Vraha, ktorý mal v čase spáchania zločinu iba 14 rokov, odsúdili v septembri na rok vo väzení pre mladistvých a povinnú terapiu.

Amsterdam 26. novembra (TASR) - Holandská prokuratúra sa odvolala proti trestom dvoch rokov väzenia pre mladistvých a troch rokov povinnej terapie pre dvoch tínedžerov vo veku 16 a 17 rokov, ktorí si objednali vraždu 15-ročnej Winsie. Dôvodom malo byť šírenie neprávd prostredníctvom Facebooku.

O odvolaní informovala dnes nemecká tlačová agentúra DPA.

Obeť našli v januári dobodanú v Arnheime. Vraha, ktorého holandské médiá identifikovali len krstným menom Jinhua a ktorý mal v čase spáchania zločinu iba 14 rokov, odsúdili v septembri na rok vo väzení pre mladistvých a povinnú terapiu.

Kauza, označovaná v Holandsku za "facebookovú vraždu", vyvolala rozsiahlu spoločenskú diskusiu o úlohe, ktorú sociálne siete zohrávajú v násilnej trestnej činnosti.

Prokuratúra, ktorá pre obžalovaných požadovala päť rokov väzenia a povinnú terapiu, v odvolaní proti verdiktu súdu v Arnheime z 12. novembra 2012 poukázala na vážnosť zločinu a na obrovský šok, ktorý tento čin spôsobil v spoločnosti.