Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra vydala zatykače na 47 bývalých zamestnancov denníka Zaman

Ženy držia opozičné noviny Zaman počas protestného zhromaždenia pred Justičným palácom v Ankare 15. decembra 2014 počas protestu proti posledným zatýkaniam novinárov v Turecku. Turecká polícia v nedeľu urobila razie v desiatke miest, pričom zadržala najmenej 23 ľudí, vrátane novinárov, televíznych producentov a policajtov, ktorí sú známi sympatiami k hnutiu vedenému umierneným duchovným Fethullahom Gülenom žijúcim v USA. FOTO TASR/AP Foto: TASR AP

Denník je údajne napojený na hnutie exilového moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého turecká vláda obviňuje z iniciovania nedávneho pokusu o štátny prevrat.

Ankara 27. júla (TASR) - Turecká prokuratúra vydala zatykače na 47 novinárov a predstaviteľov vedenia bývalej redakcie opozičného denníka Zaman, údajne napojeného na hnutie exilového moslimského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého turecká vláda obviňuje z iniciovania nedávneho pokusu o štátny prevrat. S odvolaním sa na turecké médiá o tom dnes informovala agentúra AP.

Spomedzi týchto novinárov zadržali doposiaľ po domovej prehliadke Šahina Alpaya, spisovateľa a redaktora rubriky, ktorá donedávna pravidelne vychádzala v Zamane, uviedla turecká štátna agentúra Anadolu.

Do redakcie Zamanu vtrhla v marci polícia. Kontrolu nad týmto denníkom následne prevzala turecká vláda, pričom na základe súdneho verdiktu ho riadia súdom určení správcovia.

Turecké úrady vydali tento týždeň zatykače aj na ďalších 42 novinárov, z ktorých doposiaľ 16 vzali do väzby a budú vypočúvať. Opatrenia sú vnímané ako súčasť rozsiahlych čistiek, ku ktorým vláda pristúpila po nedávnom neúspešnom pokuse o puč, približuje AP.

V Turecku vyhlásili minulý týždeň trojmesačný výnimočný stav, ktorý prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a vláde umožňuje vypracovať nové zákony bez účasti parlamentu, ako aj obmedziť či pozastaviť platnosť práv a slobôd obyvateľov..