Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra začala stíhať Ruskom dosadenú primátorku mesta Melitopol

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyšetrovanie a trestné stíhanie Danylčenkovej bude viesť Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) s pôsobnosťou pre Záporožskú oblasť.

Kyjev 14. marca (TASR) - Ukrajinská generálna prokuratúra začala viesť vyšetrovanie Halyny Danylčenkovej, ktorá bola po obsadení ukrajinského mesta Melitopol ruskými jednotkami dosadená do funkcie jeho primátorky. V pondelok o tom informovala spravodajská televízia CNN.

Vyšetrovanie sa začalo po tom, čo skupina poslancov mestského zastupiteľstva v Melitopole v nedeľu písomne požiadala generálnu prokuratúru o začatie trestného stíhania proti Danylčenkovej "pre trestný čin vlastizrady za pokus o vytvorenie okupačnej vlády v Melitopole."

Mestská rada vo svojom vyhlásení obvinila Danylčenkovú, "členku rady z Opozičného bloku (proruskej politickej strany)", že rozpustila orgány mesta a preniesla ich právomoci na Výbor ľudových poslancov.

Generálna prokuratúra potvrdila začatie vyšetrovania a vo vyhlásení zverejnenom na svojej webovej stránke obvinila Danylčenkovú z "plnenia úlohy, ktorú jej zadali predstavitelia Ruskej federácie", keď sa vyhlásila za úradujúcu starostku Melitopola.

Okrem toho, že bol v meste vytvorený orgán, ktorý nie je definovaný ukrajinskými zákonmi, Danylčenková vyzvala ukrajinských občanov, aby ho podporili, a na občanov Melitopola apelovala, aby "prestali klásť odpor okupačným silám".

"Napriek všetkej našej snahe sú v meste stále ľudia, ktorí sa snažia destabilizovať situáciu, ktorí vás vyzývajú na extrémistické činy," uviedla vo vyhlásení k občanom Danylčenková. Vyzvala občanov, aby boli "obozretní a nepodľahli týmto provokáciám".

Vyšetrovanie a trestné stíhanie Danylčenkovej bude viesť Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) s pôsobnosťou pre Záporožskú oblasť.

Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová vo svojom príspevku na sieti Facebook ocenila postoj mestského zastupiteľstva v Melitopole.

Danylčenková bola ustanovená za primátorku Melitopola po tom, ako úradujúceho primátora Ivana Fedorova v piatok zadržali ozbrojení muži. Krátko po jeho zadržaní prokuratúra pre Ruskom podporovanú separatistickú Luhanskú ľudovú republiku obvinila Fedorova z terorizmu.

V nedeľu Danylčenková v televízii uviedla že v regióne začnú vysielať "ruské televízne kanály". Ako vysvetlenie dodala, že "je nedostatok dôveryhodných informácií".

Ruské médiá – vrátane televízie, rádia, novín a digitálnych médií – sú väčšinou kontrolované Kremľom, poznamenal vo svojom spravodajstve, monitorovanom agentúrou TASR, časopis Newsweek.

Dodal, že Danylčenková bola známa svojimi proruskými sympatiami už pred "únosom" Fedorova, ktorý sa stále nachádza na neznámom mieste. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Fedorov je počas zajatia vystavený "mučeniu".

Melitopol je mesto na juhovýchode Ukrajiny v blízkosti Azovského mora. Pre Rusko má mimoriadny význam pre svoju polohu v blízkosti námorných prístavov, ale aj preto, že je takmer na polceste medzi prístavnými mestami Mariupolom na východe a Odesou na západe.