Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Juhokórejská prokuratúra žiada pre bývalú prezidentku 30 rokov väzenia

Na archívnej snímke bývalá juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje. Foto: TASR/AP

Exprezidentku obžalovali vlani v apríli v 18 bodoch z korupcie vrátane úplatkárstva, zneužitia právomocí a vyzradenia štátnych tajomstiev.

Soul 27. februára (TASR) - Juhokórejská prokuratúra žiada pre bývalú prezidentku Pak Kun-hje 30 rokov väzenia v korupčnej kauze, ktorá viedla k jej odvolaniu. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Exprezidentku obžalovali vlani v apríli v 18 bodoch z korupcie vrátane úplatkárstva, zneužitia právomocí a vyzradenia štátnych tajomstiev. Obvinili ju, že poskytla príliš veľký prístup k vládnym záležitostiam svojej blízkej priateľke Čche Son-sil, aj keď tá nemala žiadnu oficiálnu funkciu.

Čche Son-sil medziiným nútila firmy, aby darovali veľké sumy peňazí nadácii, ktorú ovládala, a vyžadovala úplatky aj od korporácií Samsung a Lotte. V polovici februára ju odsúdili na 20 rokov väzenia.

Bývalú prezidentku Pak Kun-hje zosadil minulý rok v marci ústavný súd po tom, ako ju parlament dočasne zbavil funkcie. Predtým sa celé týždne konali demonštrácie, na ktorých ju vyzývali na odstúpenie.