Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Propagandistický film z KĽDR oslavuje Kim Čong-unove úspechy

Na snímke Kim Čong-un, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Snímka okrem iného zachytáva vodcu, ako vykonáva inšpekciu staveniska, alebo jazdí na koni po morskom pobreží pri západe slnka.

Soul 2. februára (TASR) - Severná Kórea zverejnila propagandistický dokumentárny film oslavujúci vodcu Kim Čong-una, ktorý vlani previedol krajinu obdobím "doposiaľ najhorších ťažkostí". Informovala o tom agentúra Reuters.

Dokument s názvom "Veľkolepý rok víťazstva, 2021" má 110 minút a popisuje sériu údajných úspechov Severnej Kórey vrátane vývoja raketových striel, stavby nových bytov a snáh o zamedzenie šírenia koronavírusu.

O tieto "víťazstvá" sa podľa komentára k filmu zaslúžil osobne Kim Čong-un, ktorý "obetoval svoje vlastné telo v záujme toho, aby mohli byť naplnené sny (kórejského) ľudu".

Snímka, ktorú v utorok odvysielali severokórejské štátne médiá, okrem iného zachytáva vodcu, ako vykonáva inšpekciu staveniska, alebo jazdí na koni po morskom pobreží pri západe slnka.

Západné médiá si všímajú skutočnosť, že je na záberoch vo filme viditeľne chudší než v predchádzajúcich rokoch, čo bolo evidentné už na viacerých fotografiách zverejnených v poslednom období.

V dokumente sa nešpecifikuje, s akými bezprecedentnými ťažkosťami musela komunistická Kórea počas uplynulého roka zápasiť. Podľa OSN KĽDR aktuálne trpí stále sa zhoršujúcim nedostatkom potravín, ku ktorému prispeli medzinárodné sankcie, sucho aj ničivé záplavy.