Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Proruské médiá: Vládne sily spustili paľbu v Donecku

Situácia na Ukrajine v Donetsku, 14. februára 2015 Foto: TASR/AP

Podľa zatiaľ oficiálne nepotvrdených informácií prišli za posledných 24 hodín o život najmenej štyria ukrajinskí vládni vojaci a vyše dve desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Kyjev 16. februára (TASR) - Proruské médiá na východe Ukrajiny dnes informovali, že vládne sily spustili paľbu na letisko v Donecku. Ich správy citovali ruské agentúry RIA Novosti a TASS.

Donecká tlačová agentúra vydala správu, podľa ktorej areál letiska navštívil predstaviteľ ministerstva obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin v sprievode 30 novinárov. Zástupcovia proruských síl ich informovali, že letisko je ostreľované smerom od obcí Opytno a Vodino.

Proruské sily a predstavitelia Kyjeva, ako aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v nedeľu večer zhodne konštatovali, že režim prímeria, ktoré platí od nedeľňajšej polnoci, sa vo všeobecnosti dodržiava.

V niektorých oblastiach však registrovali ostreľovanie v nedeľu i dnes. Ukrajinské vedenie tak dnes informovalo o 112 prípadoch ostreľovania za posledných 24 hodín, pričom vládnymi silami kontrolované mesto Debaľceve bolo terčom paľby 88-krát, informoval dnes počas návštevy Sofie ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin.

Podľa zatiaľ oficiálne nepotvrdených informácií prišli za posledných 24 hodín o život najmenej štyria ukrajinskí vládni vojaci a vyše dve desiatky ďalších utrpeli zranenia.

Podľa spravodajcov západných agentúr je Debaľceve dnes terčom intenzívnej delostreleckej paľby z pozícií separatistov. Podľa agentúry AP vládne sily na paľbu odpovedali.

AP pripomenula, že velenie DĽR v nedeľu odmietlo povoliť misii OBSE prístup do Debaľceva, na ktoré si separatisti robia nároky vzhľadom na to, že ukrajinské jednotky v ňom obkľúčili ešte pred vyhlásením prímeria.

Velenie DĽR dnes podľa agentúry RIA Novosti deklarovalo pripravenosť otvoriť v Debaľceve koridor, ktorým by separatistami obkľúčené mesto mohli opustiť vojaci vládnej armády. Hovorca ukrajinskej armády pred tým informoval, že "teroristi dostali rozkaz dobyť Debaľceve za každú cenu".

Napätá je aj situácia v oblasti mesta Horlivka, ktoré je podľa DĽR pod paľbou vládnych vojsk. Kyjev však túto verziu odmieta a tvrdí, že separatisti sa falošnými obvineniami snažia podkopať krehký mierový proces.

Podľa agentúry RIA Novosti v susednej Luhanskej oblasti dnes nezaznamenali ostreľovanie.



Vývoju situácie na východe Ukrajiny má byť dnes venovaná aj online videokonferencia kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu. Kyjevskú vládu na nej bude zastupovať exprezident Leonid Kučma. Rokovať by sa malo okrem iného aj o ukončení ekonomickej blokády Donbasu zo strany kyjevskej vlády.

Kontaktná skupina podpísala minulý piatok v Minsku dokument o súbore opatrení na implementáciu mierových protokolov z Minska. Dokument zahŕňa najmä prímerie, ktoré v Donbase platí od nedeľňajšej polnoci, stiahnutie ťažkých zbraní a vytvorenie nárazníkových pásiem. Dohoda tiež hovorí o určení "spôsobov úplného ozdravenia sociálno-ekonomických vzťahov", vrátane vyplácania dôchodkov a ďalších platieb.

Agentúra TASS uviedla, že o situácii v Donbase dnes v Moskve pod vedením ruského prezidenta Vladimira Putina rokovali aj členovia Rady bezpečnosti Ruskej federácie.