Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Proruské sily začali s odsunom ťažkej techniky z Ukrajiny

Na archívnej snímke proruskí militanti ostreľujú delostrelectvom pozície ukrajinskej armády na letisku v Donecku na východnej Ukrajine 14. októbra 2014. Ukrajinská armáda spustila v nedeľu 18. januára 2015 v Donecku masovú operáciu, pri ktorej dobyli väčšinu doneckého letiska. Foto: TASR/AP

Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes oznámilo, že jej ozbrojené sily začali sťahovať ťažké zbrane z demarkačnej línie na východe Ukrajiny.

Kyjev 18. februára (TASR) - Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes oznámilo, že jej ozbrojené sily začali sťahovať ťažké zbrane z demarkačnej línie na východe Ukrajiny. Podľa agentúry Reuters separatisti začali s odsunom ťažkej bojovej techniky z oblastí, ktoré sú pod ich kontrolou.

"Ozbrojené sily DĽR začali odsun ťažkých delostreleckých systémov od demarkačnej línie stanovenej minskou dohodou z 19. septembra 2014," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva, o ktorom informovala Donecká tlačová agentúra DAN.

Odsun ťažkých zbraní z demarkačnej línie bol jedným z bodov dohody, ktorú znepriatelené strany podpísali minulý piatok v Minsku. Text dohody pred jej podpísaním prerokovala aj tzv. normandská štvorka na úrovni šéfov štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska.

Napriek dohode o prímerí, ktoré nadobudlo platnosť v noci na uplynulú nedeľu, dochádzalo k sporadickým prestrelkám, pričom situácia je najzávažnejšia v meste Debaľceve, odkiaľ sa dnes - podľa posledných správ - začala ukrajinská vládna armáda čiastočne sťahovať.