Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Proruské úrady: Ukrajina ostreľovala univerzitu v Donecku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Andrej Galica

Podľa miestnych záchranných zložiek sa vznietila celá strecha budovy.

Doneck 6. augusta (TASR) - Budova univerzity v meste Doneck na východe Ukrajiny, ktoré je pod kontrolou Ruska, začala horieť po tom, čo ju zasiahlo ukrajinské ostreľovanie. Podľa Moskvou dosadeného starostu mesta Alexeja Kulemzina bola terčom útoku Fakulta ekonomiky a obchodu. V nedeľu to uviedla agentúra Reuters, informuje TASR.

Podľa miestnych záchranných zložiek sa vznietila celá strecha budovy. Pri jej hasení úrady nasadili 12 vodných diel a 100 požiarnikov. Plamene sa podarilo dostať pod kontrolu v nedeľu nadránom. V čase útoku sa v budove nikto nenachádzal.

Moskvou dosadený minister pre mimoriadne situácie Alexej Kostrubickij vyhlásil, že Ukrajina ostreľovala univerzitu v Donecku kazetovou muníciou. Agentúra Reuters však upozorňuje, že toto tvrdenie sa jej nepodarilo nezávisle overiť. Pripomína však, že ukrajinské i ruské jednotky tento typ munície počas 17 mesiacov prebiehajúcej invázie už použili.

Kyjev dostal v júli dodávku kazetovej munície od Spojených štátov. Ukrajinskí predstavitelia však prisľúbili, že ju použijú len na oslobodenie svojho územia.

Ukrajina sa k útoku na univerzitu v Donecku bezprostredne nevyjadrila.

Reuters tiež dodáva, že používanie kazetovej munície zakazuje vyše 120 krajín. Medzinárodný Dohovor o kazetovej munícii, ktorý zakazuje jej výrobu, skladovanie, použitie a transfer kazetovej munície, však nepodpísali Rusko, Ukrajina ani samotné USA.

Obvykle sa z týchto zbraní uvoľní obrovské množstvo malých bômb, ktoré dokážu zabíjať na ploche niekoľkých hektárov, čo ohrozuje životy civilistov. Ak nevybuchnú, zostávajú hrozbou aj na celé desaťročia.