Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Proruskí aktivisti odmietajú výzvy na odzbrojenie a opustenie budov

Šéf samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin hovorí počas tlačovej besedy. Foto: TASR/AP

Šéf samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin novinárom povedal, že jeho skupina neuznáva súčasnú prechodnú ukrajinskú vládu ako legitímnu.

Doneck 18. apríla (TASR) - Lídri proruských aktivistov na východe Ukrajiny stanovili podmienky pre zloženie zbraní a opustenie vládnych budov, ktoré obsadili vo vyše desiatich mestách. Požadujú, aby odstúpila vláda v Kyjeve, ktorá sa podľa nich chopila moci nelegálne, a aby zbrane najskôr zložili ozbrojené skupiny v proeurópskom tábore, najmä radikálny Pravý sektor.

Veliteľ "ľudových milícií" v Donecku Miroslav Rudenko stúpencom pred budovou oblastnej správy tiež povedal, že vláda v Kyjeve musí ukončiť armádnu operáciu proti vlastnému obyvateľstvu. Aktivisti podľa neho žiadajú aj právo na ruské občianstvo, aby mohli v prípade potreby požiadať o podporu Moskvu, informovala agentúra DPA.

Šéf samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin novinárom povedal, že jeho skupina neuznáva súčasnú prechodnú ukrajinskú vládu ako legitímnu a necíti sa byť viazaná dohodou Ruska a Ukrajiny zameranou na zmiernenie napätia.

Ženevská dohoda hovorí o odzbrojení aktivistov

Ženevská dohoda, ktorú podpísali vo štvrtok predstavitelia USA, Ruska, Ukrajiny a EÚ, vyzýva na odzbrojenie všetkých nezákonne ozbrojených skupín na Ukrajine a odchod protestujúcich zo všetkých verejných budov, ulíc a námestí nelegálne obsadených proruskými aktivistami na východe krajiny, ako aj prozápadnými protestujúcimi v Kyjeve.

Pušilin vyhlásil, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov "nepodpísal nič za nás, (dohodu) podpísal v mene Ruskej federácie". "Vytrváme až do konca," citovala ho agentúra Reuters.

"Pokiaľ ide o opustenie budov a oblastí, musia ich opustiť všetci, vrátane (premiéra Arsenija) Jaceňuka a (úradujúceho prezidenta Oleksandra) Turčynova, keďže aj oni ich obsadili nelegálne. Sme pripravení to urobiť po nich," povedal Pušilin s tým, že výzvy na odzbrojenie proruských separatistov by malo sprevádzať stiahnutie vojenských jednotiek z miest Slovjansk a Kramatorsk na východe krajiny.

Aktivisti pokračujú v príprave referenda o autonómii

Aktivisti budú okrem toho naďalej pokračovať v prípravách na regionálne referendum o väčšej autonómii. "Od Kyjeva nič neočakávame. Dátum referenda sa nemení, nie neskôr ako 11. mája," dodal Pušilin.

Premiér Jaceňuk dnes dopoludnia v parlamente povedal, že vláda pripravila návrh zákona o amnestii pre všetkých, ktorí zložia zbrane a odídu z okupovaných budov.
Pohľad z okna na barikády, ktoré vystávali proruskí aktivisti.
Foto: TASR/AP

Aktivisti na východe dosiaľ neuvoľnili žiadnu z obsadených budov, konštatovala agentúra AP s odvolaním sa na miestne médiá. Napätie v regióne bolo naďalej vysoké, objavili sa nepotvrdené správy, že v Slovjansku zahynul jeden človek, keď ukrajinské sily zasiahli proti kontrolnému stanovišťu proruských aktivistov, uviedla DPA.

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) dnes oznámila, že operácia za účasti armády, ktorej cieľom je stabilizovať situáciu na východe Ukrajiny v súvislosti s proruskými protestmi, bude pokračovať napriek ženevskej dohode.

"Protiteroristická operácia stále prebieha a ako dlho bude pokračovať, závisí od toho, ako dlho ostanú teroristi v našej krajine," vyhlásila hovorkyňa SBU, ktorú citoval Reuters.