Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Proruskí separatisti v Donecku požadujú rozpustenie barikád na Majdane

Foto: TASR/AP

Ukrajinskí nacionalisti a iné skupiny, ktoré pred dvoma mesiacmi pomáhali v Kyjeve zvrhnúť Moskvou podporovaného prezidenta Viktora Janukovyča, doteraz udržiavajú na Majdane barikády.

Doneck 17. apríla (TASR) - Proruskí separatisti okupujúci budovu regionálnej vlády vo východoukrajinskom meste Doneck dnes uviedli, že neodídu, pokiaľ stúpenci novej vlády v Kyjeve nerozpustia svoj tábor na tamojšom hlavnom námestí známom ako Majdan. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na otázku, ako bude jeho skupina reagovať na medzinárodnú dohodu podpísanú vo švajčiarskej Ženeve, na základe ktorej sa ukrajinská a ruská vláda dohodli na nutnosti ukončenia nezákonného okupovania budov a námestí, líder doneckých demonštrantov Alexandr Zacharčenko telefonicky odpovedal:

"Ak to znamená, že všetky námestia a verejné budovy, potom si myslím, že by sa malo začať na Majdane v Kyjeve. Rozhodneme sa podľa toho, ako sa zachovajú oni."

Ukrajinskí nacionalisti a iné skupiny, ktoré pred dvoma mesiacmi pomáhali v Kyjeve zvrhnúť Moskvou podporovaného prezidenta Viktora Janukovyča, doteraz udržiavajú na Majdane barikády. Mnohí z nich tvrdia, že neodídu, kým nebudú spokojní s výsledkami nastávajúcich prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia 25. mája.