Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zo skladov proruských separatistov zmizla ťažká technika

Proruskí separatisti stoja pred ukrajinskými zajatcami, archívne foto Foto: TASR/AP

OBSE zaregistrovala zmiznutie ťažkých zbraní zo skladov DĽR a LĽR.

Kyjev 21. apríla (TASR) - Osobitná monitorovacia misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zaregistrovala prípady, keď zo skladov proruských separatistov zmizla ťažká technika. S odvolaním sa na správu OBSE to dnes oznámila rozhlasová stanica Deutsche Welle.

V dokumente sa uvádza, že misia v nedeľu opäť navštívila šesť miest, na ktorých boli sústredené ťažké zbrane jednotiek tzv. Doneckej ľudovej republiky (DĽR), pričom konštatovala, že nezmenený stav zostal len v troch z nich.



V ostatných došlo k zmenám: v jednom sklade síce súhlasil počet zbraní, ale dozerajúci personál misie OBSE odmietol umožniť kontrolu výrobných čísel jednotlivých kusov ťažkej bojovej techniky. V ďalších dvoch prípadoch v skladoch nezostal ani jeden kus nedávno zaregistrovaných zbraní.

Podľa agentúry Ukrinform, ktorá o tom informovala, zaznamenala misia OBSE podobnú situáciu aj v susednej tzv. Luhanskej ľudovej republike.



Príčinou odsunu ťažkých zbraní z miest, kde mali byť podľa minských mierových protokolov po stiahnutí z demarkačnej čiary sústredené, je v oboch proruských republikách na východe Ukrajiny údajne ich príprava na vojenskú prehliadku pri príležitosti výročia konca druhej svetovej vojny.

Po relatívne pokojnom období, keď obe strany konfliktu na východnej Ukrajine s výnimkou sporadických incidentov dohodu o prímerí dodržiavali, došlo počas nedávnej pravoslávnej Veľkej noci k zintenzívneniu prestreliek. Obe strany sa pritom navzájom obviňujú z nasadenia ťažkých zbraní s kalibrom nad 100 mm, ktoré majú byť v súlade s minskými protokolmi stiahnuté.