Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Agenti sú idioti, vyhlásila prostitútka zo škandálu s tajnou službou

Dania Londonová Suárezová Foto: TASR/AP

Americký kongresman Peter King je znepokojený zistením, že tajná služba doteraz túto ženu nenašla, hoci médiá s tým zjavne problém nemali.

Bogotá 5. mája (TASR) - Kolumbijská prostitútka, ktorá o sebe tvrdí, že odštartovala škandál ohľadom pochybení agentov americkej tajnej služby v Kolumbii, nazvala v piatok týchto agentov "idiotmi".

"Ten chlap spal celú noc," uviedla Dania Londonová Suárezová v súvislosti s jedným z 12 príslušníkov tajných služieb, ktorí boli zapletení do škandálu. Kvôli škandálu s prostitútkami a alkoholom vyšetruje najmenej 11 svojich príslušníkov aj americká armáda.

"Keby som chcela, mohla som prehľadať všetky jeho dokumenty, peňaženku a kufrík," uviedla, pričom dodala, že hoci agent jej horko-ťažko dal peniaze na taxík, vymámenie citlivých informácií by nebolo predstavovalo najmenší problém.

Napriek tomu, že americké úrady spustili vyšetrovanie prípadu, Londonová v rozhovore pre kolumbijskú rozhlasovú stanicu W Radio uviedla, že ju kvôli výpovedi dosiaľ nikto z americkej strany nekontaktoval.

"Mohli by ma vystopovať kdekoľvek na svete, ale nestalo sa tak. Keď sú agenti tajnej služby takí idioti, len si potom predstavte vyšetrovateľov," uviedla a dodala, že novinári sa na jej dom "zosypali" už týždeň po incidente.

Vyhlásenia kolumbijskej prostitútky znepokojili amerického kongresmana Petera Kinga, ktorý vyšetrovanie celého prípadu monitoruje. "Požiadal som tajnú službu o vysvetlenie, ako je možné, že doteraz túto ženu nenašli, keď médiá s tým zjavne problém nemajú," uvádza King vo svojom vyhlásení.

Cestu amerického prezidenta Baracka Obamu na 6. Americký summit zatienili obvinenia voči agentom úradu na ochranu verejných činiteľov a príslušníkom americkej armády. Tí si mali počas príprav Obamovho príchodu do kolumbijskej Cartageny pozvať v noci z 11. na 12. apríla do hotela prostitútky a piť značné množstvá alkoholu. Osem agentov už prišlo o miesta.

Prípad sa prevalil, keď sa hádka o peniaze medzi jedným z agentov a 24-ročnou prostitútkou preniesla až do hotelovej haly. Kolumbijčanka pre noviny The New York Times uviedla, že jej agent sľúbil za noc 800 dolárov, ale ráno bol ochotný dať len 30 dolárov. Nakoniec zaplatil 225 dolárov.